Foto:
Anders bekeken

Beschamend: woningnood

  Column

Beschamend hoor, woningnood anno 2021. Hoe vindt een jongere in onze gemeente nog betaalbare huisvestiging? Huurhuizen zijn nauwelijks beschikbaar. Kopen lukt wellicht als je vijf ton kunt besteden, onder de 250.000 euro is het aanbod schaars.

En wat zeggen vraagprijzen? Kopers (ook van elders) staan in de rij en bieden in deze oververhitte markt zomaar 25 procent meer. Beter wordt het niet: tot 2024 worden zo’n 250 woningen per jaar gebouwd, daarna is nauwelijks bouwgrond beschikbaar. De recent uitgebrachte woonvisie stelt dat veel aandacht moet uitgaan naar betaalbare huurwoningen en jongerenhuisvesting. Klare taal, die in politieke kringen al jarenlang wordt gebezigd. Zonder tastbaar resultaat.

Logisch dat massaal werd ingeschreven op het plan Groen Dorpsveld: twintig woningen, waarvan vier met een zogenaamde koopstartregeling: volgens de ronkende brochuretekst voor “echte Reeuwijk-Dorpers die graag hun eerste huis willen kopen in hun geliefde dorp.” Kopers betalen i.p.v. drie ton 225.000 euro, verschil afrekenen bij verkoop. Onder ‘strenge toewijzingscriteria om te garanderen dat ze ook echt door starters uit Reeuwijk-Dorp gekocht zouden worden’. Streng, maar onvoldoende. Twee woningen zouden via loting zijn terechtgekomen bij kandidaten die zich speciaal hiervoor inschreven op een adres in het dorp. De gemeente gaf ontwikkelaar VosPlan voor de loting groen licht op de lijst van 30(!) kandidaten. Wethouder Dirk-Jan Knol zegt dat niemand iets te verwijten valt. “Als mensen een werkwijze hebben bedacht om aan de criteria voor inschrijving te voldoen, blijkt dat voor dit project niet meer te veranderen. Dat is zo’n leerpunt om bij een toekomstige toewijzing vooral goed te definiëren hoe toewijzingscriteria eruit moeten zien en een transparant proces op te stellen hoe en wanneer de toewijzing gaat gebeuren.” Of de echte Reeuwijk-Dorpers die buiten de boot zijn gevallen met dit leerpunt iets opschieten? Van een gemeentebestuur mag je tenminste verwachten dat ze een put dempen voordat het kalf is verdronken.

Meer berichten