Foto:
Anders bekeken

Verzamelwoede

  Column

Hartstikke geinig: een schier ongekende verzamelwoede hield velen de afgelopen maanden in zijn greep. Massaal stortten ‘wij’ ons op plaatjes voor de geschiedenisboekjes van Reeuwijk of Bodegraven. Cadeau bij de aankoop van boodschappen in de Jumbo, vervolgens moesten ze in een speciaal boek worden geplakt.

Misschien hebben Quint Langerak en Jim Koster, eigenaren van de Jumbo’s in respectievelijk Bodegraven en Reeuwijk, met deze acties wel de best denkbare handreiking gedaan om hun dorpsgenoten wat afleiding te bieden in op zichzelf barre tijden. Natuurlijk zal het ze zelf ook geen windeieren hebben gelegd, maar dat is ze van harte gegund. Gaandeweg ontstond een enorme ruilhandel, onbekenden wisselden bijvoorbeeld via Facebook dubbele exemplaren uit. Vrienden- en familiegroepen appten ontbrekende en dubbele nummers naar elkaar, die vervolgens weer in andere groepen werden gedeeld. Buurtgenoten verenigden zich om ontbrekende plaatjes op te sporen. Zo zijn in heel veel huiskamers boeken gecompleteerd die aan de hand van de fotootjes een overzicht geven van de historie van Reeuwijk of Bodegraven.

Voor wie meedeed leverde de speurtocht veel spanning en plezier op. Mijn echtgenote was dolblij toen afgelopen vrijdag het laatste ontbrekende plaatje van het Bodegraafse album werd aangereikt. Dat werd gebracht door de aimabele 19-jarige dochter van een kennis van de installatietechnicus die kort daarvoor onderhoud bij ons uitvoerde en ook aan het verzamelen bleek geslagen. De vraag waar het album over twee maanden ligt, durf ik thuis thans niet te stellen. Op zolder liggen vast en zeker bewijzen van eerder vol enthousiasme aangelegde verzamelingen. Denk aan een album met sigarenbandjes, kussens met speldjes, postzegels, flippo’s, pokémonkaarten, voetbalplaatjes: bezit van de zaak is vaak einde van het vermaak. Ach, wat doet het er toe: de spanning van het sparen is plezierig. Voetbalplaatjes van Albert Heijn zijn mogelijk de volgende rage. Zoals dat gaat, komt daarna vast weer wat nieuws.

Meer berichten