Foto:
Anders bekeken

Betreurenswaardig

  Column

Betreurenswaardig dat Bodegraven-Reeuwijk de landelijke nieuwsmedia heeft gehaald. Zoals burgemeester Christiaan van der Kamp zegt: “Een krankzinnige situatie.” Want sinds een aantal weken wordt met name de begraafplaats Vredehof overspoeld door mensen die bloemen achterlaten voor wat zij omschrijven als ‘de slachtoffers van een satanistisch pedonetwerk’.

Een groepje complotdenkers beweert bij hoog en laag via social media dat in Bodegraven in de jaren tachtig kinderen ritueel zijn misbruikt en zelfs vermoord. Zij noemen namen van vermeende slachtoffers en daders en roepen op tot actie. Een van hen, geboren en getogen in Bodegraven, stelt zelf slachtoffer te zijn van het misbruik. Bewijzen worden niet geleverd, absurd klinkende theorieën gelden als waarheid. De aanhoudende oproepen hebben in zoverre succes dat volgelingen naar Vredehof rijden en bloemen neerleggen bij de graven. Of, sinds dat aan banden is gelegd, op de oprijlaan. Op internet circuleren tientallen filmpjes als bewijs dat bloemen zijn afgeleverd, vaak met briefjes met persoonlijke beschuldigingen waarin wraak wordt gepredikt. Elders in het land worden bij gedenkstenen van daadwerkelijk vermoorde kinderen ook bloemen en briefjes achtergelaten. Dat de daders van die moorden zijn opgepakt en veroordeeld wordt genegeerd. “Allemaal bij elkaar de grootst mogelijke onzin,” noemt Van der Kamp de berichten.

Het is als ouder natuurlijk al onvoorstelbaar erg om je kind te moeten begraven. Dat de graven nu onderdeel zijn van een lastercampagne moet onvoorstelbaar veel extra pijn doen. Het veelkoppige monster ‘internet’ maakt dat dit soort berichten gemakkelijk wordt verspreid. Er is aangifte gedaan van smaad en laster, maar juridisch heet de bewijslast ‘ingewikkeld’ te zijn. Twee van de drie gangmakers wonen bovendien in het buitenland, wat de aanpak extra complex maakt. Het afgelopen weekeinde stapte Van der Kamp naar voren om zijn standpunt via de media over het voetlicht te dragen. “Een begraafplaats is een plaats van rust. Het is verwerpelijk wat hier gebeurt. Dit moet echt stoppen.” De reacties op diverse podia wijzen daar niet echt op.

Meer berichten