Foto:
Anders bekeken

Niet ‘net even anders’

  Column

Zou iemand in het gemeentehuis zich op het hoofd krabben nu Bodegraven-Reeuwijk de twijfelachtige eer geniet in het Groene Hart de koppositie in te nemen op de lijst met de meeste coronabesmettingen, ziekenhuisopnamen en doden?

Nauwelijks zes maanden geleden, in september, ging de operatie ‘Wij doen het hier net even anders’ van start: een ludiek bedoelde actie om de eigen inwoners te doordringen van de anti-coronamaatregelen. Deze bleek geïnitieerd door de afdeling communicatie en werd breed uitgedragen door burgemeester Christiaan van der Kamp en diverse wethouders. Zij deelden speciale mondkapjes uit en advertenties en posters ondersteunden de boodschap. Prijzen werden beschikbaar gesteld om het publiek te triggeren de poster voor het raam te hangen of filmpjes in te sturen. Hoewel dat later werd ontkend, leek de actie (kosten 15.000-20.000 euro) geïnspireerd op de strip Asterix en Obelix, die hun dorpje in Gallië als een vrijstaat beschermen tegen de Romeinse overheersing. Twee figuurtjes met het karakteristieke uiterlijk van het illustere tweetal riepen met een kaas om het middel op tot het houden van anderhalve meter afstand. Nu is een oproep om samen tegen corona te vechten natuurlijk lovenswaardig. Maar de claim dat we ‘het net even anders doen’ is gewoon hovaardig. Hoezo doen ‘wij’ het anders? Alsof de gemeente een onneembare enclave zou zijn, alsof niemand de gemeentegrenzen zou oversteken: dat gelooft toch niemand.

Wat blijkt? Corona heeft meedogenloos toegeslagen, zowel in de diverse verpleeghuizen in Bodegraven en Reeuwijk als onder de rest van de bevolking. Databureau Local Focus heeft cijfers op een rijtje gezet: per 1000 inwoners zijn er in onze gemeente 77,4 besmet, in het ziekenhuis beland of overleden. In totaal gaat het om 2731 mensen. Het AD Groene Hart meldt dat Bodegraven-Reeuwijk daarmee (relatief) de meeste besmettingen in het Groene Hart telt. Conclusie: nee, ‘wij’ doen het echt niet anders.

Meer berichten