Afbeelding

Van de gekke

Column

Het is een raar gezicht: een tijdje geleden stond ik met een elektrische auto aan de snellader bij het tankstation langs de A12 bij Reeuwijk. Naast mij stopte een auto, de bestuurder tilde twee vuilniszakken uit zijn auto. En propte ze in de afvalbak. Dat viel extra op, omdat de man een buurgenoot uit Bodegraven bleek, die op deze illegale wijze zijn eigen afvalkosten drukte. Want het is een feit: afvalverwerking wordt steeds duurder.

Een huishouden van twee personen of meer betaalt in onze gemeente op jaarbasis 265,32 euro aan vaste kosten voor afval. Per storting in een ondergrondse container moet dan nog eens 1,77 euro worden afgetikt, registratie via de pas. De kosten voor het ophalen van plastic en zogenaamd GFT-afval zitten dan weer in de vaste lasten, lege flessen en potten kunnen in de glascontainer. Oud papier wordt opgehaald door diverse verenigingen. Ogenschijnlijk dus allemaal soepel geregeld, maar toch is zwerfafval een groeiend probleem. Op Facebook circuleren regelmatig foto’s van overvolle glasbakken waar rijen flessen en potten tegenaan staan. Vuilniszakken of grofvuil naast de afvalcontainers, bepaald geen zeldzaam beeld. Blijkbaar wisselt afvalverwerker Cyclus de bakken te weinig. Rondzwervend plastic omdat te vroeg neergezette zakken kapot waaien, zijn schering en inslag.

De daders geven zichzelf vast een excuus: het is niet de bedoeling dat de zakken met plastic stuk waaien. Als containers vol zitten, zoekt de mens een praktische oplossing, dus zet ze ernaast. Stom, oké, maar een verklaring. Dat geldt niet voor mensen die vuilniszakken in afvalbakken op parkeerplaatsen proppen. Of koffiebekers en verpakkingen in de berm flikkeren. En al helemaal niet voor degene die vuilniszakken plempt in een natuurgebied, zoals bij de Put van Broekhoven is gebeurd. Dat op steeds meer plekken vrijwilligers op pad gaan om zwerfaval te ruimen is natuurlijk mooi. Maar eigenlijk is het van de gekke.

!