Afbeelding
Foto:

Dan maar gissen

Column Anders bekeken

Gedoe: acht maanden voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen is het bestuur van de lokale VVD opgestapt. Het Regiobestuur Zuid-Holland zwaait nu de scepter. Waarom is een raadsel: in een persverklaring zegt het bestuur op te stappen vanwege verschil van inzicht met een van de fractieleden. Daarbij zijn woorden gebruikt als ‘integriteit’ en ‘vertrouwen’. Natuurlijk roept dat vragen op: waar dergelijke zwaar beladen begrippen inzet zijn van een dispuut, moet er iets goed mis zijn. Een fractielid heeft immers een publieke functie, bij de vorige verkiezingen behaalde de VVD 22,6 procent (exact 3.627 stemmen), fractioneel groter dan het CDA (22 procent). Kiezers hebben er toch recht op te weten wat het geschil inhoudt?

Toch blijft het oorverdovend stil. Het vijfkoppige bestuur dat de pijp aan Maarten gaf, zwijgt, net als de vijfkoppige gemeenteraadsfractie en de twee commissieleden. Fractievoorzitter Willem Zuyderduyn, recent door het bestuur aangewezen als kandidaat-lijsttrekker voor de verkiezingen in maart 2022, geeft geen commentaar. Het Regiobestuur, bij monde van voorzitter Christel Mourik: “U kunt vragen wat u wilt, maar ik ga verder niets zeggen.”

Intussen verdwenen rond het weekeinde de namen van de vijf bestuursleden van de VVD-site. Maandag keerden vier namen terug, die van bestuurslid Aart Berkouwer ontbrak. Voorzitter Lou Harten (pas een half jaar in functie overigens) benadrukte echter dat het bestuur nog steeds is opgestapt. De bal ligt bij het Regiobestuur, waarvan overigens ook wethouder Inge Nieuwenhuizen lid is. Of de in Gouda wonende wethouder in 2022 weer in de markt is voor die positie is onduidelijk. Als niet-inwoner van onze gemeente mag ze sowieso niet op de kandidatenlijst voor de gemeenteraad. Het is wel een publiek geheim dat fractievoorzitter Zuyderduyn zelf ambities naar een wethouderszetel heeft. Maar dat heeft volgens ex-voorzitter Lou Barten dan weer niks met deze affaire van doen. Er rest ons dus niets dan wat te gissen.