Henri Stolwijk - Anders bekeken
Henri Stolwijk - Anders bekeken

Voetballen op zondag kost teveel tijd

Column Anders bekeken

Het is niet de vraag of, maar wanneer het (amateur)voetbal op zondag verdwijnt. Ook de senioren van RVC’33 en Esto overwegen over te stappen naar de zaterdag; WDS, Rijnstreek, CVC, Roda’76 en vv Bodegraven doen dat al.

Persoonlijk bewaar ik warme herinneringen aan voetballen op zondag. Van jongs af aan was ik lid bij RVC’33. Eenmaal doorgestroomd naar de senioren lag voor mij, weinig getalenteerd, de weg naar het vierde elftal open. We speelden in de spelonken van de zoveelste klasse in de Goudse onderbond. Uitwedstrijden voerden ons naar ‘verre’ plaatsen als Schoonhoven, Nieuwveen of Ammerstol. Thuiswedstrijden speelden wij destijds nog op de Brug, het veld op Reeuwijk-Dorp was op zaterdag voor de jeugd. Aangezien we in de voetbalhiërarchie onderaan bungelden, moesten wij (meestal) reeds om 10.00 uur het veld op, dus rond kwart voor negen verzamelen. Best vroeg op zondag; op die leeftijd leef je op zaterdagavond niet echt als monnik. We hebben ondanks dat matineuze tijdstip ‘weergaloze’ wedstrijden op de mat gelegd, meestal zonder publiek. 

Arend en Willem Blanken, Gerard Streng, Rinus, Hans en Ad Verkleij, Wim Stolwijk, Ben Boere, Hans de Jong, keepers Ulrich Tertnich en Jan Janmaat, Cor Tol, Willem van der Pol, Clemens Rijkenhuizen, Hans van der Made, Joop van der Werf, Harry Vleggeert, zo maar wat ploeggenoten die korter of langer in dit team ‘excelleerden’. We zijn zelfs twee keer kampioen geworden! Maar ik herinner me vooral de kleedkamer. Urenlang kletsen met een biertje in de hand, over alles en niks en nog veel meer. (Flauwe) geintjes bij het douchen, voetbalhumor van tot mannen uitgroeiende jonge kerels onder elkaar. Ach, het was mooi en betekenisvol. Ook wel omdat de zondag voor de meesten van ons verder geen verplichtingen met zich mee bracht, tijd zat. Juist dat komen we tegenwoordig allemaal tekort. Het is zoals het is, voetballen op zondag kost te veel tijd.