Foto:
Anders bekeken

Metamorfoses maken het leuker

  Column

Het mag gezegd: belangrijke plekken in onze gemeente hebben een positieve metamorfose ondergaan. Neem winkelcentrum Westplein in Reeuwijk-Brug. Dit kleinschalige centrum, met een verrassend breed aantal neringdoenden, ziet er sinds de in 2019 afgeronde renovatie gewoon hartstikke gezellig uit. Vijf jaar daarvoor werd de vernieuwde Miereakker al in gebruik genomen. Wonen en winkelen zijn hier op aantrekkelijke wijze geïntegreerd. Het is mede dankzij de aanwezigheid van zalencentrum De Brug en kerkelijk centrum De Ark echt een kloppend hart. 

Wat dat betreft stond Bodegraven eerlijk gezegd op afstand. Maar dat verandert gelukkig snel. Op initiatief van een groepje betrokken inwoners, onder de naam Hart in Bodegraven, wordt het centrum compleet op de schop genomen. De klus is nog niet geklaard, maar je ziet de boel met de dag opfleuren: veel meer groen, leuke zitjes, ruimte voor voetgangers, mooiere straten. De sterke groei van de horeca maakt een bezoek aan het centrum van de grootste kern sowieso aantrekkelijker. Dat Initiatiefgroep Hart in Bodegraven inmiddels samen met de Stichting Historische Kring Bodegraven en wijkteam Noord plannen voorbereidt om ook het gebied rond de Dorpskerk nieuw leven in te blazen geeft vertrouwen.

De laatste plek die in dit licht aandacht verdient, is winkelcentrum Vromade. Ook dat maakte een wat gedateerde indruk. Maar dat verandert snel: na meer groen en een betere ontsluiting als tussenstap streeft de gemeente inmiddels naar een grootschalige herindeling van het hart van Broekvelden. Daarbij wordt ook gekeken of de tientallen jaren oude scholen en de sporthal vernieuwd zouden moeten worden, of aanpassing of nieuwbouw van de winkels gewenst is en of nieuwe woningen neergezet kunnen worden. Echt nieuw is dat overigens niet: enkele jaren geleden al sneuvelden plannen om onder meer een groot flatgebouw neer te zetten na verzet van omwonenden. De tijd is er wellicht rijp voor, al tellen de huidige verbeteringen nu al als winst.

Meer berichten