Foto:
Anders bekeken

Zekerheidje: we gaan meer betalen

  Column

De verkiezingen leverden welbeschouwd winnaars noch verliezers op. Nu is de vraag: wie noodt Jan Vergeer van het CDA, die als grootste uit de stembus kwam, aan tafel? Een klein gokje: er komen veranderingen binnen het college. Burgerbelangen zit op het vinkentouw, CU en GL haken af. Getalsmatig hebben CDA, VVD en BB-R met 13 zetels geen vierde partij nodig, maar inclusief de drie zetels van de SGP zou een nieuwe alliantie over een comfortabele meerderheid beschikken. Dat kan handig zijn.

Of politieke verschillen er heel erg veel toe doen? Eigenlijk niet. Op de dag na de verkiezingen verscheen het zogenaamde Herstelplan. De financiële positie van onze gemeente heet ‘desastreus’. Na de fusie in 2011 kampte Bodegraven-Reeuwijk al met een schuld van 129 miljoen, inmiddels is dat meer dan 170 miljoen euro. Er gaat veel meer geld uit dan er binnenkomt. Inderdaad, een bedrijf zou failliet gaan, het roer moet dus om. Het Herstelplan bevat welbeschouwd ongezouten kritiek op gedane keuzes. Neem dit advies: “Durf nee te zeggen tegen nieuwe initiatieven.” Want: “Dit voorkomt dat aan beide zijden onnodig tijd en geld wordt gestoken in de voorbereiding van initiatieven die de eindstreep niet zullen halen.” De interne organisatie moet ook op de schop, als je het goed leest is er maar wat aan gerommeld. Er moet “meer structuur en kadering komen”. Enfin, pagina’s vol ellende en bewijs dat veel drastisch anders moet. 

Met nare gevolgen voor ons gewone mensen: om gezond te worden in 2040 moeten de investeringen en de exploitatielasten flink omlaag en de OZB en andere lokale belastingen omhoog met percentages tot 16 procent voor inflatie. Let op: in de komende vier jaar. Het woord is aan de gemeenteraad. Maar dat we extra gaan betalen en minder krijgen, is wel zeker. Daar kan geen politieke partij omheen.

Meer berichten