Afbeelding

Gewoon een man, of toch een vrouw?

Column Anders bekeken

Maakt een vrouw kans? Of een allochtone Nederlander? Of toch ‘gewoon’ weer een man van op of onder de 50, getrouwd, kinderen, van christelijke huize? Voor het eind van het jaar volgt het antwoord: dan moet de nieuwe burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk worden geïnstalleerd. Sinds september vorig jaar neemt Erik van Heijningen die plek waar, als opvolger van Christiaan van der Kamp. Van der Kamp was destijds een van de 24 sollicitanten, onder wie vier vrouwen.

Van Heijningen heeft al bij herhaling aangegeven uiterlijk per 31 december 2022 het stokje te willen overdragen. Het is aan de nieuw geïnstalleerde gemeenteraad een profiel op te stellen. Gemiddeld staat voor de totale procedure zo’n acht maanden. Dat kan allemaal net, mits de kwestie uiterlijk in mei op de agenda staat. Zou er al worden gesproken achter de schermen? Gelet op de samenstelling van de gemeenteraad zal het beeld niet al te veel afwijken van dat in 2010. In Reeuwijk stond tot 1948 een ARP’er aan het hoofd, daarna volgden leden van PvdA, CDA, D66 en VVD. Waarbij een bijzondere rol was weggelegd voor Jan Kok: hij stapte tijdens zijn periode over van VVD naar D66 en solliciteerde vervolgens in Bodegraven. De laatste (waarnemend) burgemeester van het zelfstandige Reeuwijk was Pvda’er Jan Elzinga, in Bodegraven CDA’er Jan Pieter Lokker. 

Tot aan de fusie versleet Bodegraven sinds de Tweede Wereldoorlog zeven burgemeesters: twee lid van D66 en de rest van het CDA of daarin opgegane partijen. Grote kans dat het profiel wordt geschreven op het lijf van een CDA’er, al kun je een liberaal nog niet uitsluiten. De drie christelijke partijen CDA, CU en SGP bezetten 10 zetels, de liberalen (D66, VVD, Lokaal Liberaal) 8. De kans op de benoeming van een linksgeoriënteerde burgemeester is dus om en nabij de 0 procent.

Advertentie

Categorieën