Operagangers
Wim Tuls Rob Kraaipoel Bas van Eijk en zittend Wilco Hoenderdos
Operagangers Wim Tuls Rob Kraaipoel Bas van Eijk en zittend Wilco Hoenderdos Foto: Antoinette Riekert

Operabus Evertshuis bestaat 10 jaar

Cultuur

‘In je hoofd zing je mee en daar geniet je van’

BODEGRAVEN – Dit jaar bestaat de Operabus van het Evertshuis, ‘het enige theater met een Operabus’, 10 jaar. De bus rijdt vanuit onze gemeente twee keer per jaar naar de Stopera in Amsterdam en zet bezoekers op loopafstand van de ingang af om de mooiste opera’s te kunnen zien. En dat hebben al veel mensen de afgelopen jaren gedaan.

door Antoinette Riekert

10 jaar geleden zocht Rob Kraaipoel, gepassioneerd operaliefhebber uit Reeuwijk, contact met cultureel centrum het Evertshuis in Bodegraven om te onderzoeken welke mogelijkheden er waren om mensen in de gemeente kennis te laten maken met de opera. Aangezien Rob in het bezit is van een omvangrijke collectie dvd’s met schitterende opera-uitvoeringen van over de hele wereld ontstond het idee om de belangrijkste opera’s te vertonen. Dat was de start van ‘Opera op het witte doek’.

Een opera in het echt zien in de Stopera in Amsterdam werd voor Rob al snel het volgende doel. Ook dit initiatief werd enthousiast ontvangen door het Evertshuis. Omdat zowel het Evertshuis als Rob het belangrijk vonden om faciliterend te zijn en mensen op een zo comfortabel mogelijke manier te vervoeren, werd ervoor gekozen om een bus te huren. Dit bleek een groot succes te zijn. 

Met de bus gaan niet alleen een vaste kern bezoekers mee, ook nieuwe mensen weten de bus te vinden. De Operabus kent twee opstapplaatsen, in Reeuwijk en in Bodegraven, en rijdt in principe twee keer per jaar naar Amsterdam. Gedurende de afgelopen 10 jaar zijn dan ook al veel opera’s bezocht. De bus is één keer naar Brussel geweest, maar dit was geen succes omdat de zitplaatsen geen goed zicht gaven.

Verdiepen van tevoren

Bas van Eijk is vorig jaar voor het eerst meegegaan. Met de bus heeft hij nu al twee opera’s bezocht en dat is hem goed bevallen. “Je wordt volledig ontzorgd.” Dat beamen Wilco Hoenderdos en Wim Tuls. Ze zijn al vaker met de bus mee gegaan en zij genieten ook erg van de hele entourage van zang, muziek, decor en de leuke verassende effecten. “Dat maakt dat opera levend is.”

Op tijd komen is bij de opera belangrijk. Ben je laat, dan mag je niet meer de zaal in en moet je wachten tot er zich een mogelijkheid voordoet. Eén keer liep de spanning in de bus op. Wilco vertelt dat de Leimuiderbrug toen roet in de opera dreigde te gooien. Doordat de bus niet over de brug kon, moest deze terug om in de file via Leiden naar Amsterdam te gaan. Gelukkig waren ze nog net op tijd. 

Om te kunnen genieten van een opera adviseert Rob om regelmatig naar de muziek te luisteren en hierover te lezen, want dan gaat de opera leven. “Opera vraagt veel van je,” zegt hij. Als mensen een kaartje boeken, krijgen ze daarom van Rob vooraf allerlei informatie over de opera gemaild. “Het is vervolgens de eigen verantwoordelijkheid wat men ermee doet, aan mij ligt het in ieder geval niet.”

Een goede voorbereiding verhoogt niet alleen het kijk- en luisterplezier, maar ook de herkenbaarheid van de noten in een stuk. “Als de uitvoering dan daar is, is het een feest van herkenning. In je hoofd zing je mee en daar geniet je zo van.” Na afloop is het, in tegenstelling tot tijdens de heenreis, rustig in de bus. Iedereen verwerkt op eigen wijze alle opgedane indrukken. 

Nieuwe naam

De naam ‘Operabus’ dekt volgens Rob nu niet meer de volledige lading van het initiatief. “Voor het publiek is het niet van belang waar de bus vandaan komt, maar waar die naartoe gaat.” En dat is naar de Stopera in Amsterdam. “Dat is een operahuis van topkwaliteit, de plaatsen zijn voortreffelijk en het is dichtbij. De nieuwe naam voor de bus wordt dan ook: ‘Stoperabus’.

Op woensdag 8 mei gaat de Stoperabus naar de opera Il Trittico van Giacomo Puccini. Deze opera bestaat uit een drieluik van eenakters, waarin achtereenvolgens de huivering, het verdriet en de bulderlach opgeroepen worden. De drie korte opera’s worden nu voor het eerst samen uitgevoerd bij de Nationale Opera en vormen de bekroning van de Puccini-reeks. Rob geeft aan: “Als u deze opera bijwoont, zult u dit uw hele leven niet vergeten. Zo prachtig en indrukwekkend. Die mag je niet missen.”

Voor deze opera zijn nog een aantal kaarten beschikbaar, die geboekt kunnen worden op de www.evertshuis.nl. De Stoperabus vertrekt op woensdag 8 mei om 16.15 uur vanaf Zalencentrum De Brug in Reeuwijk en om 16.30 uur vanaf het station in Bodegraven.

Operagangers Wim Tuls Rob Kraaipoel Bas van Eijk en Wilco Hoenderdos

Advertentie

Categorieën