Vrijwilliger Alexander van den Heuvel geeft instructie aan een jeugdlid van Basketbalvereniging Popeye.
Vrijwilliger Alexander van den Heuvel geeft instructie aan een jeugdlid van Basketbalvereniging Popeye. Foto: Erwin Korevaar

Kijk op Vrijwilliger: Alexander van den Heuvel

Gesponsord Kijk op Vrijwilliger

Woonplaats: Bodegraven | Vrijwilliger bij Basketbalvereniging Popeye

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Ik geef sinds acht jaar elke dinsdag training aan de jeugd van Basketbalvereniging Popeye en soms aan de senioren. Dat is hartstikke leuk om te doen. De trainingen zijn gericht op basketbal, maar ook op samenwerking in teamverband. Zo heb ik gelijk ook een sociale functie.

Toen ik begon, waren er maar vier jeugdspelers en stond de vereniging op de rand van de afgrond. Nu is dat totaal anders. We hebben vijftien jeugdleden en een betrokken groep senioren. We hebben nieuwe materialen en van de zomer hebben we buitentrainingen kunnen organiseren.

Dit jaar ben ik ook voorzitter geworden. Als trainer van de vereniging was ik al veel betrokken bij alles wat werd georganiseerd, dus het was een logische stap. Als voorzitter houd ik het contact met de buurtsportcoaches, de gemeente en Sport en Welzijn, de beheerder van de hal.

Samen met de rest van het bestuur probeer ik het basketbal te promoten. Ik spreek soms mensen die niet eens weten dat basketbal nog bestaat in onze gemeente! We organiseren daarom steeds meer voor scholen en bedrijven. Afgelopen jaar deden we bijvoorbeeld mee aan het beweegprogramma ‘Kids on the move’ van Fysio On The Move en de Vromadecup van winkelcentrum Vromade, een lokaal bedrijventoernooi. We zijn nu bezig met de organisatie van een schoolbasketbaltoernooi. Dat is allemaal erg leuk om te doen!

Wat zijn jouw drijfveren?
Ik basketbal al vanaf mijn negende en voor mij is het altijd dé sport geweest. Ik heb een tijd heel fanatiek vier tot vijf keer per week getraind en ik heb training gegeven op verschillende verenigingen. Ik krijg daar enorm veel energie van. Het is het allerleukst om mensen te zien verbeteren, zeker de kinderen. Die ontwikkelen zich niet alleen in het basketbal, maar ook als persoon. Nadat ik hen door corona een paar maanden niet had gezien, waren ze enorm gegroeid: in de lengte en als persoon.

Het geeft een goed gevoel om mijn kennis en ervaring over te kunnen dragen aan iemand anders. Als er een nieuw lid bij de club komt, besteed ik graag extra aandacht aan diegene om hem of haar te helpen met alle regeltjes, de basistechnieken en waar je op moet letten tijdens het spel.

Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie?
Een avondje in de sporthal is fantastisch. Ik kijk daar echt naar uit tijdens mijn werkweek en heb het enorm gemist toen het niet mocht door corona.

Daarbij is de groep senioren heel betrokken, bij de club en bij elkaar. Het is een vriendenkring, bijna een familie. Toen ik werd gevraagd om training te komen geven acht jaar geleden, speelde ik nog in Waddinxveen, maar ik heb geen moment getwijfeld. Ik keerde graag terug naar de club waar ik als jeugdlid was begonnen. Het voelde als thuiskomen.

Meer weten?
Neem contact op met Esmée Hensen via 06-47565448 / e.hensen@samwelzijn.nl.

Advertentie

Categorieën