Vrijwilliger Netteke van Irsen wijst op het aankomende Kunstcafé in het Evertshuis.
Vrijwilliger Netteke van Irsen wijst op het aankomende Kunstcafé in het Evertshuis.

Kijk op Vrijwilliger: Netteke van Irsen

Gesponsord Kijk op Vrijwilliger

Woonplaats Nieuwerbrug | Vrijwilliger bij het Evertshuis

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Ik ben in 1998 begonnen als vrijwilliger bij het Evertshuis bij de Kidsbios. Iedere woensdag hadden we een kinderfilm en daar kwamen veel kinderen op af. Die bioscoop heeft een tijd stilgelegen, maar een paar jaar geleden is die nieuw leven ingeblazen, dit keer voor kinderen én volwassenen. Ik zit in de filmcommissie, waarmee we twee à drie keer per maand een film draaien. We zijn met acht personen: twee technici, die de film draaien, en zes gastvrouwen, die de film uitzoeken en de kassa doen. Het is best een puzzel om een goede film uit te zoeken. Hij moet al op dvd zijn uitgekomen, maar wel actueel zijn. Als we eruit zijn, plaats ik de voorstelling op de website van het Evertshuis en van Buitengewoon Bodegraven-Reeuwijk.

Naast de filmcommissie draai ik theaterdiensten, waarin je verantwoordelijk bent in de zaal, en zit ik in het team van het Kunstcafé. Dat is ooit begonnen in de caféruimte van het oude Evertshuis, vandaar de naam. Het zijn kleinschalige theateravonden met verdieping op cultuur: lezingen, workshops, muziek, enzovoorts. Elke keer weten we weer ergens enthousiaste mensen vandaan te halen die iets nieuws kunnen vertellen. Een keer per maand hebben we een vergadering om te brainstormen.

Wat zijn jouw drijfveren?
Haha, dat vraag ik me ook weleens af! Van 2001 tot 2015 ben ik in dienst geweest van het Evertshuis. Daarnaast bleef ik vrijwilligerswerk doen. Ik ben gestopt met werken omdat mijn man met pensioen ging en we meer vrije tijd samen wilden doorbrengen, maar ik vond het werk nog steeds erg leuk. Daarom ben ik als vrijwilliger gebleven.

Ik heb er nog steeds plezier in. Het geeft voldoening als mensen een leuke avond hebben gehad en enthousiast zijn. Ik zeg altijd: vrijwilligerswerk moet vooral leuk zijn. Dat je zo ook iets voor de samenleving kunt betekenen, is mooi meegenomen. Als je het leuk vindt en het geeft je voldoening, doe je het daarna graag voor een ander. Met die redenering heb ik meerdere keren nieuwe vrijwilligers geworven!

Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie?
Natuurlijk zijn er veel plekken waar je vrijwilligerswerk kan doen - ik help bijvoorbeeld ook in het Huis van Alles in Nieuwerbrug - maar er is geen plek waar ik zulk leuk werk kan doen als in het Evertshuis. Het is heel divers: ik zie heel veel mensen, zowel andere vrijwilligers als gasten, en doe verschillende dingen. Ik kan overal wat meepikken en overal iets aan bijdragen, al zijn het kleine beetjes.

Ik doe het ook voor het Evertshuis - zonder vrijwilligers kan het niet draaien - en de cultuur in Bodegraven-Reeuwijk. Een samenleving kan niet zonder cultuur. Het is een stukje educatie, nieuwe dingen ontdekken, uitgedaagd en verrast worden. En dat hier in Bodegraven een plek voor is, dat is heel fijn. Natuurlijk kan je naar het theater in Alphen of naar de bioscoop in Gouda, maar dat is niet hetzelfde. Een avond in het Evertshuis is meer dan een bezoekje met vermaak: het is een avondje uit.

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen?
Neem contact op met Esmée Hensen via 06-47565448 / e.hensen@samwelzijn.nl.

SAM Vrijwilligerscentrale
Het werk van vrijwilligers is onbetaalbaar. Kijk op Bodegraven-Reeuwijk zet daarom in samenwerking met SAM Vrijwilligerscentrale iedere maand een vrijwilliger uit Bodegraven-Reeuwijk in het zonnetje.

Advertentie

Categorieën