Kijk op Vrijwilliger: Charmian Lantzendorffer | KOBR: het nieuws uit Bodegraven-Reeuwijk
<p>Vrijwilliger Charmian helpt met het huiswerk in de OK&Eacute;-klas van Bureau Bousa.</p>

Vrijwilliger Charmian helpt met het huiswerk in de OKÉ-klas van Bureau Bousa.

(Foto: )
Kijk op Vrijwilliger

Kijk op Vrijwilliger: Charmian Lantzendorffer

  Gesponsord

Woonplaats Bodegraven | Vrijwilliger bij Bureau Bousa

Wat houdt het vrijwilligerswerk in?
Ik help nu vijf jaar op vrijdagmiddag in de OKÉ-klas van Bureau Bousa en ik blijf het doen zolang het kan. De OKÉ-klas staat voor Ouder-Kind-Educatie. Er zijn er drie in de gemeente: in het Huis van Alles Vromade en in IKC Schatrijk in Bodegraven en een nieuwe in het Huis van Alles Reeuwijk-Brug. Tussen 15.00 en 17.00 uur komen zo’n tien kinderen uit groep 6, 7 en 8 van verschillende scholen, die wij helpen met hun huiswerk. Elke vrijwilliger begeleidt twee of drie kinderen, soms zitten we zelfs een-op-een.

We werken nauw samen met de scholen en families. De coördinator houdt contact met de ouders en docenten, zodat we weten wat de sterke en zwakke punten zijn van een leerling. De vrijwilligers kunnen een cursus volgen over de methodes die de scholen gebruiken voor bijvoorbeeld rekenen en taal. Maar in de praktijk is het helemaal niet erg als je het zelf niet precies weet. Ik laat het de kinderen vaak zelf opzoeken of uitleggen. Als ze de opdracht dan rustig doorlezen, krijgen ze al snel een eurekamoment. Met glimmende oogjes roepen ze: ‘Ik snap het al!’

We helpen vooral met de planning van het huiswerk - dat vinden kinderen moeilijk - en proberen het leren leuk te maken. We stellen bijvoorbeeld elke week een leesdoel van een aantal pagina’s, en als de kinderen dat halen, krijgen ze een beloning. Of we laten ze moeilijke woorden uitkiezen en dan moeten de anderen raden wat die betekenen. Dat levert een hoop grappige momenten op. Voor rekenen doen we ‘tafelbingo’ om de vermenigvuldigingstafels te leren. De kinderen vinden dat fantastisch!

Wat zijn jouw drijfveren?
Het mooiste aan het vrijwilligerswerk vind ik dat je elke week verschillende taken hebt. De ene keer komen de kinderen met rekenwerk, de andere keer met spelling of begrijpend lezen. Sommige mensen vinden dat misschien eng, ik vind het juist een uitdaging.

Elk kind heeft het recht om zijn volledige potentieel te bereiken. Vaak krijgen we hele slimme kinderen in de OKÉ-klas. Omdat ze het Nederlands nog niet goed beheersen, blijven ze echter achter in hun ontwikkeling. Twee jaar geleden begeleidde ik een Palestijns meisje, die via drie vluchtelingenkampen naar Nederland was gekomen. Zij was enorm gedreven en met een beetje extra ondersteuning maakte zij grote sprongen. Dat was mooi om te zien.

Waarom heb je gekozen om vrijwilligerswerk te doen voor deze organisatie?
Ik heb op een internationale school gewerkt en herken de problemen. Ik ben zelf ook tweetalig en mede daarom vind ik het belangrijk om naast het stukje integratie ook waardering te hebben voor de thuiscultuur van de kinderen. Als ik vertel dat ik in Marokko heb gewoond en ook de Koran heb gelezen, zijn ze verbaasd en nieuwsgierig. Dat helpt om een connectie te maken.

Je werkt bovendien met een kleine groep en dat vind ik geweldig. De lijnen zijn kort, waardoor je de kinderen makkelijk kunt helpen. Zo bleek laatst dat een van de kinderen zijn werkstuk niet kon doen, omdat hij thuis geen computer had. Via Bureau Bousa werd dat zo opgelost!

Meer weten?
Wil je net als Charmian kinderen een steuntje in de rug geven? Coördinator Agnes van der Kraan vertelt je er meer over: 06-17088202 of oke-klas@bousa.nl.

Meer berichten