Afbeelding

Stress in je hersenen

Gesponsord Een eigen kijk op

Als je onverklaarde chronische ziekte een naam krijgt, is dat vaak een opluchting. Daarmee wordt erkend dat je je klachten niet verzint. Dat anderen én jijzelf ze serieus moeten nemen. Maar als de bedoeling van die erkenning is dat jij je pijn accepteert, is het alleen maar een zinloze zoethouder.

Een voorbeeld hiervan is fybromyalgie: de officiële naam voor pijn in spieren, bindweefsel en rondom gewrichten. Het heeft een naam gekregen, maar de oorzaak is daarmee niet gevonden. Sterker nog: de arts wijst je op een cursus die wordt aangeboden via de vereniging Fybromyalgie en Samenleving. Wat je daarin leert? Hoe je in deze samenleving het beste kunt omgaan met chronische pijn, zodat je zelfredzaam blijft.

Leg je hier niet bij neer! Er is wel degelijk een aantoonbare oorzaak, die gelegen is in je hersenen. In het zogenaamde limbische systeem worden je emoties gevormd. Maar dat is niet het enige wat daar gebeurt: het stuurt ook lichamelijke functies aan, zoals pijn, spierspanning, fitheid en orgaanfuncties. Als je een essentiële emotie niet verwerkt, blijft die actief in het limbische systeem. Er ontstaat stress in dat gebied van je hersenen, waardoor je lichamelijke klachten kunt krijgen.

De oplossing is dus niet een officiële pseudo-diagnose, maar werken aan de bron. Aan de slag gaan met je onbewust onverwerkte emoties, waardoor je limbische systeem tot rust komt en je pijnvrij wordt. Dat is dan geen onverklaarbare, wonderbaarlijke genezing, maar een echt, medisch herstel. Neem geen genoegen met minder!

Jaap de Vries
Analytisch coach en therapeut

Advertentie

Categorieën