Logo kobr.nl
Wat waren Gerline Gravenland en Anouk Hogendoorn blij dat zij het beste opstel gemaakt hadden over Rembrandt. Het geluk kon in elk geval niet op want de dames kregen voor het hele gezin een dag naar het Rijksmuseum. Beeld: Pancras Kuipers
Wat waren Gerline Gravenland en Anouk Hogendoorn blij dat zij het beste opstel gemaakt hadden over Rembrandt. Het geluk kon in elk geval niet op want de dames kregen voor het hele gezin een dag naar het Rijksmuseum. Beeld: Pancras Kuipers (Foto: )

Dag vol Rembrand én Van Tol

  Human Interest

Bodegraven - Het Raadhuisplein van Bodegraven ging zaterdag 13 juli terug naar de tijd van Rembrandt 'de Gouden eeuw'. Burgemeester Christiaan van der Kamp liep de hele dag rond als Rembrandt van Rijn en wethouder Robèrt Smits liep rond als Dominicus van Tol. Samen vertelden ze de aanwezigen wie ze waren en in dit verhaal werd duidelijk dat Dominicus van Tol geboren is in Bodegraven. De Culturele Commissie wil dan ook het verleden van Dominicus van Tol bekender maken. Zijn schilderijen zijn namelijk te bezichtigen in het Rijksmuseum en de Hermitage.

Rond de twintig schilders en een beeldhouwer waren in historisch kleding op het Raadhuisplein. De studenten van de kunstacademie hadden er veel zin in en al snel stonden de mooiste schilderijen op de schildersezel. Joost Zwanenburg is een ware kunstenaar en met vele spuitbussenverf maakte hij een geweldig portret op het grote schilderij. Tijdens het evenement werd er een Rembrandtpenning verstrekt. Deze werd verstrekt aan lokale trots Harmen Kooistra.

Gratis portret

Voor de mensen die zich aangemeld hadden stond er een geweldige lunch uit de Gouden eeuw klaar. In een lange rij zaten ze zij aan zij en genoten ze van gerechten uit die tijd. Zo draaide er een varken aan het spit waar iedereen van kon eten. In de Lutherkerk kon er geluisterd worden naar muziek uit de Gouden Eeuw. In het gemeentehuis was er plaats gemaakt voor films over Rembrandt en ook waren daar de gemaakte tekeningen te zien. Wie een t-shirt met het gezicht van Rembrandt wilde, kon deze maken bij de workshop stencil-art. Ook was er een puzzeltocht uitgezet. In de Kerkstraat was het druk bij de pop-upwinkel van MarryzGlaz. Vanaf april was hier een Rembrandttentoonstelling te zien en zaterdag was deze voor het laatst. In Hoek29 kon een gratis portret gemaakt worden in middeleeuwse kleding.

De Culturele commissie kan zeker terugkijken op een mooi en geslaagd evenement waar jong en oud van konden genieten. Jaarlijks pakken ze dan ook uit met een grootspektakel om de cultuur in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te stimuleren.

Tekst en beeld: Pancras Kuipers

Winnaars opstelwedstrijd:

Wat waren Gerline Gravenland en Anouk Hogendoorn blij dat zij het beste opstel gemaakt hadden over Rembrandt. Het geluk kon in elk geval niet op want de dames kregen voor het hele gezin een dag naar het Rijksmuseum. Beeld: Pancras Kuipers

Namens Anouk en Gerline uit Driebruggen

Voorwoord:

Wij hebben gekozen om een dagboek te maken omdat dat best origineel is. We konden alleen niet heel het dagboek verzinnen en opsturen, dus hebben we gekozen voor de eerste en de laatste bladzijde van het 'dagboek`. In het eerste stukje staan sommige spelfouten, dat hebben we met opzet gedaan, omdat hij niet zo goed kon meekomen met de klas. In het laatste stukje is hij net klaar met het schilderen van De Nachtwacht!

Mijn dagboek

Van: Rembrandt van Rijn

Hoi dagboek,

Ik ben Rembrandt van Rijn ik ben 12 jaar out en ik zit op de Wilhelminaschool in Delft. Ik wil na de midelbare school graag naar de kunstacademie. Jammer genoeg word ik daar vaak door gepesd, omdat ik anders ben dan de andere kinderen in mijn klas. Op school kan ik niet erch goed meekomen, alleen met creativiteit haal ik goede cijvers, maar dat is niet genoeg.

Hoi dagboek,

Ik ben onderhand al 35 jaar en ik heb lang met je gedaan. Jammer genoeg is dit jouw laatste bladzijde. Ik ben gisteren klaargekomen met de nachtwacht, hij is nog niet goedgekeurd, omdat het meisje in het 'zonlicht' stond en de andere niet. Dat komt omdat die mensen niet goed stilstonden. Eigenlijk was ik daar best blij om, omdat het dan geen rustig schilderij is, want ik hou meer van actie, maar dat is niet goedgekeurd. Ik moet stoppen, ik heb je volgeschreven.

GROETJES REMBRANDT!!!!!!

Tot ooit weer ziens.

Leora Kowalczyk, 8 jaar

Titel: Het leven van Rembrandt.

Het is nog heel vroeg in de ochtend. Het is nog maar 6 uur. Maar Rembrandt is al wakker. Hij doet zijn verf pak aan. Hij doet de luiken open want het word een warme dag. Hij gaat op het balkon zitten en denkt mijn ontbijt eet ik later wel. Nu komt de zon op. Daar kan ik een mooi schilderij van maken.

Bong bong! Oh er word aan de bel getrokken. Zijn mijn leerlingen er nu al? Ik ga de deur wel open doen. Maar het zijn zijn leerlingen helemaal niet. Het zijn de mensen van dit huis!En ze zien er niet erg blij uit. Hee jij daar ga je huis uit je hebt je huur van dit huis nog niet betaalt!!Rembrandt stapt zijn huis uit en gaat op zoek naar een baan. Het duurt niet lang of hij heeft al een baan en onderdak gevonden bij een timmerman. Maar na twee weken is de timmerman weg en ligt er een briefje op de werkbank. En daar staat op:

Goedemorgen, ik ben ergens anders gaan wonen. Ik heb in de aardappel zak je loon gedaan. Koop hier je huis weer mee terug.

En zo koopt Rembrandt zijn huis weer terug. Maar een ding weet hij niet. De timmerman was de vader van een van zijn leerlingen. De volgende morgen begint hij gelijk aan zijn schilderij.

Meer berichten