Hans van Rijn, 'gewoon' achter zijn bureau bij Van Rijn Service.
Hans van Rijn, 'gewoon' achter zijn bureau bij Van Rijn Service. "Zo kennen de mensen mij ook."

'De saamhorigheid van Bruisend Reeuwijk is fantastisch'

Human Interest

Reeuwijk - Het familiebedrijf Van Rijn Service is al sinds de eerste uren van het Waterspektakel nauw betrokken bij het evenement. Dit jaar is het voor de tweede keer hoofdsponsor van opvolger Bruisend Reeuwijk. Directeur Hans van Rijn wilde na vorig jaar gelijk nog een keer: "Terwijl ik daar rondliep, voelde ik me heel trots."

"Dat hele Waterspektakel is ooit begonnen met Hans en Coby Schouten. Zij zetten zich er gigantisch voor in om dat evenement van de grond te krijgen." Op zijn kantoor aan de Pascalstraat leunt Hans van Rijn achterover op zijn bureaustoel. Bij de eerste herinneringen gaan zijn ogen al twinkelen. "Het waren vrienden van ons en wij wilden hen graag helpen. Het begon als een klein feestje. We waren maar een zooitje amateurs bij elkaar. De toenmalige uitbater van 't Wapen was een van de gangmakers, het feestcomité hing overal lampen en slingers op. Het groeide uit tot een gigantische happening. Iedereen deed zijn best om er iets moois van te maken."

Gondelvaart

Het Waterspektakel vond plaats 'langs de laan' en draaide om de grote afsluiter: de gondelvaart. "Dan lag de Breevaart helemaal vol, een sliert van boten van hier tot aan Gouda. Het gaf echt een enorme kick als je langsvoer. Er stonden zo veel mensen te juichen en te roepen, rijen dik." De mooiste boot kreeg een prijs. Hans ziet het weer voor zich en grinnikt. "Ken je dat, dat er dan altijd mensen meedoen die heel graag willen winnen? Nou, wij wilden winnen."

Alles wat kon varen, werd opgetuigd. Dat betekende hard werken en een hoop stress op, maar het resultaat mocht er zijn. "We deden de gekste dingen. Wij woonden bijvoorbeeld op een boerderij en hadden de hele voorgevel nagebouwd op een boot van het bedrijf. Op de boeg stond een kraan en daarop hadden we een vliegtuig gebouwd dat over de 'boerderij' heen kon vliegen."

Hans nam plaats in de kraan en bestuurde het vliegtuig. Een van zijn werknemers klom naar boven en bediende in het vliegtuig een rookmachine voor de uitlaat en een handboor voor de propellors. "Die jongen waarschuwde me van tevoren: 'Als ik straks een kleine boodschap moet, doe ik het op jouw hoofd.' Tijdens de tocht voelde ik ineens natte druppels op mijn kop vallen. Ik dacht, het zal toch niet? Bleek dat zijn biertje was omgevallen."

Hoogtepunt

Na vele succesvolle jaren daalde de animo voor het maken van de boten en op een gegeven moment liep het financieel ook niet lekker meer - er bleven zelfs schulden achter. Na het 25-jarig jubileum stopte het Waterspektakel. Maar een nieuwe groep mensen nam het stokje over en probeerde het volksfeest weer op poten zetten. De bedrijven, waaronder Van Rijn Service, streken over hun hart en scholden de nog uitstaande schulden kwijt. "Als je wilt dat zo'n initiatief een kans heeft, moet je met een schone lei kunnen beginnen." Bruisend Reeuwijk was geboren.

"De vijf die het nu doen, doen het hartstikke goed," zegt Hans enthousiast. "Ik had eerst wel mijn zorgen - ze hadden voor mijn gevoel erg grootste plannen - maar tot nu toe hebben ze dat helemaal waar kunnen maken."

Vorig jaar was Van Rijn Service voor de eerste keer hoofdsponsor van Bruisend Reeuwijk. "Dat was een hoogtepunt voor mij. Ik voelde me heel trots op die dag en zei gelijk: 'Schrijf maar op, we doen het volgend jaar weer!' Het is fantastisch om de saamhorigheid op zo'n festival te zien. Dat is ook de reden dat wij dit festijn sponsoren: alle inwoners van de gemeente kunnen er plezier van hebben. En wij gunnen het hen van harte."

Bruisend Reeuwijk vindt plaats op vrijdag 6 en zaterdag 7 september. Het volledige programma is bekendgemaakt op www.volksvermaakreeuwijk.nl.

Tekst en beeld: Key Tengeler