Afbeelding

''Iedereen kan kiezen voor een bij- en vlindervriendelijke tuin''

Human Interest

Driebruggen - Het is geen geheim dat de bijenpopulatie de afgelopen twintig jaar snel achteruit is gegaan. Dat is een groot probleem, want de wilde bij is samen met andere bestuivende insecten voor 80% verantwoordelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen en planten. De helft van alle 358 wilde bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dit scenario kunnen we omkeren en iedereen kan zijn steentje hierin bijdragen. Dit vindt Christian Schaddelee van Hoveniersbedrijf Schaddelee. "Ik heb ervoor gekozen om geen tuinen meer aan te nemen waar er in verhouding te veel straatwerk of kunstgras is. Zo wil ik een bijdrage leveren aan de bijen en de natuur."

Van kleins af aan is Christian al geïnteresseerd in het hoveniersvak. Dat zijn vader toen al een hoveniersbedrijf had, speelde wel mee. "Vroeger ging ik al met mijn vader mee. Ik heb veel van hem geleerd, waaronder de liefde voor de natuur." Begin dit jaar is Christian zijn eigen hoveniersbedrijf gestart. "Nu werken mijn vader en ik vaak samen. Hij zorgt meer voor het onderhoud van tuinen en ik heb nu al een aantal keer een opdracht via hem gekregen voor het aanleggen van een tuin."

Genieten

Aanvragen omvatten regelmatig tuinen van klanten die deze in zijn geheel willen bestraten. Maar dit is niet de visie die Christian wil nastreven met zijn hoveniersbedrijf. "Ik vind het belangrijk om mensen te helpen om hun tuinen insectvriendelijk in te richten. Bijen, vlinders en muggen zijn zo belangrijk voor ons eco- en voedselsysteem. Als een groot deel van de insecten verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf." Daarom heeft Christian ervoor gekozen om geen tuinen meer aan te nemen die volledig bestaan uit straatwerk. Dit is als beginnend ondernemer nog wel lastig, maar de kunst is om klanten te wijzen op het alternatief. "Een pluktuin is bijvoorbeeld een populair alternatief voor straatwerk. Zo kun je buiten en binnen genieten van de planten én draag je bij natuur." Chris en zijn vrouw zitten zelf ook regelmatig in de achtertuin. Ze genieten dan van de bloemen en de bijen, vlinders en andere insecten die door de tuin vliegen. "Prachtig om te zien", glundert Christian.

Geef onkruid geen kans

Minimaal één derde 'groen' in de tuin is een regel die Christian vaak aanhoudt. Maar dit ziet hij nog niet vaak terug in de aanvragen die hij krijgt. "Een van de redenen waarom mensen vaak de hele tuin willen betegelen, is onkruid. Maar onkruid kan net zo hard tussen tegels groeien als in een tuin met planten. Wanneer je een tuin aanlegt, kun je ook kiezen voor bodembedekkende planten." Een voorbeeld van zo'n vaste plant is de geranium. Dit is een bodembedekker die in veel kleuren verkrijgbaar is en graag in de zon of halfschaduw staat. "Het voordeel van bodembedekkende planten", licht Christian toe, "is dat ze onkruid geen kans geven doordat ze het licht blokkeren. Onkruid heeft namelijk licht nodig om te groeien."

Trots op een pluktuin

Vorig jaar is Christian met zijn vrouw in hun nieuwe woning in Driebruggen getrokken. Inmiddels hebben ze de achtertuin aangelegd. In de tuin zijn onder andere bodembedekkende planten terug te vinden. Daarnaast heeft Christian gekozen voor klimplanten en een aantal vaste planten. "Zo heb ik bijvoorbeeld een druivenplant en vijf soorten clematissen in mijn tuin staan. Dit is ideaal voor de rijwoningen, omdat dit klimplanten zijn. Je kunt dan nog steeds een mooie zithoek maken, want deze klimplanten nemen weinig ruimte in. Ook trekken deze planten vlinders aan."

Op de vraag waar Christian trots op is, noemt hij voornamelijk pluktuinen. Zo omschrijft hij zijn eigen achtertuin ook. Afgelopen zomer zette hij al enkele mooie bloemstukken uit eigen tuin op tafel. "Ik adviseer dan wel om voor planten te kiezen die snel aangroeien, zoals een Phlox of Echinecea." Een Phlox is een veelzijdige plant die bloeit van juni tot en met september. Daarnaast is deze bij- en vlindervriendelijk. Verder vertelt Christian dat de tuin nog verder moet ontwikkelen tot deze volledig tot zijn recht komt. "Geef je tuin de tijd om te ontwikkelen. Soms duurt het wat langer voordat je tuin volledig tot zijn recht komt en je kunt genieten van vlinders en bijen in de tuin."

Tekst: Sabrina Broer

Afbeelding

Advertentie

Categorieën