Afbeelding

"Zoiets doet mijn kind niet"

Human Interest

Bodegraven - Als niemand troep achterlaat op het kunstgrasveld, dan ligt er niks. Zo simpel is het. Helaas, de praktijk leert anders, getuige de troep die regelmatig op de velden wordt achtergelaten, getuige ook de foto.

Buiten de tijden dat de elftallen van Rohda'76 gebruikmaken van de velden voor trainingen en wedstrijden, blijkt het complex populair. Na schooltijd bijvoorbeeld. Dan komen veel jongeren een balletje trappen. Een hoog hek, een afgesloten toegangspoort en een bordje verboden toegang voor onbevoegden houden hen niet tegen. Op zondag zijn het naast jongeren vooral arbeidsmigranten die massaal over de afrastering klimmen. Of zij forceren het toegangshek met een breekijzer. En van dat illegale gebruik van het complex wil Rohda'76 af. Zeker nu eind van deze maand een nieuw kunstgrasveld wordt opgeleverd. Een dure gemeenschapsvoorziening waar de vereniging zuinig en verantwoord mee wil omgaan.

Vervuiling en vernielingen

Dat Rohda'76 niet langer wil dat wildvreemden zonder toestemming gebruik maken van haar velden is niet zonder reden. Zij vervuilen vooral het kunstgrasveld met peuken, kauwgum, glas, flessen, koekverpakkingen, snackverpakking, drinkpakken, bekers enzovoort. En dat terwijl er vuilnisbakken rond het kunstgrasveld staan. Er is zelfs een keer een barbecue op het kunstgrasveld gehouden.

Daarnaast krijgt Rohda'76 steeds meer te maken met vernielingen: geforceerde toegangspoort, kapotte netten, doorgeknipte kettingen, afgebroken doelstangen, het belopen van ingezaaide velden, verwijderen van afzetlinten, noem maar op. Wie het niet gelooft, moet maar eens iemand van de onderhoudsploeg naar zijn ervaringen vragen. Bijna dagelijks moeten de vrijwilligers de rommel van anderen opruimen. De geleden schade komt voor rekening van de vereniging.

Zoeken naar een oplossing

Omdat de voetbalvereniging dit probleem niet alleen kan oplossen, heeft zij per brief de gemeente hiervan deelgenoot gemaakt. In overleg met de gemeente wordt naar een oplossing gezocht. Natuurlijk weten ze dat niet iedere 'wildvoetballer' zich bezondigt aan vervuiling en vernieling, maar blijkbaar is er ook geen sprake van een onderling corrigerend vermogen.

Tekst en beeld: Ad van den Herik

Advertentie

Categorieën