Logo kobr.nl
Foto:

Willem Bakker lost startschot voor 54e Meijeloop

  Human Interest

De Meije - Maandagvond 26 augustus vindt de 54e Meijeloop plaats. Een geliefde loop waaraan vele lopers uit de hele regio meedoen. Het evenement wordt georganiseerd door het Oranje Comité Meije. Tonnie Verbree is bestuurslid en Willem Bakker is erelid. Willem: "Ieder jaar hoop ik dat ze me vragen om het startschot te lossen en dat mag ik."

Het Oranje Comité de Meije is sinds de jaren vijftig actief in de Meije. Willem Bakker is al vanaf het eerste uur actief voor het Comité. Net als Tonnie Verbree; zij is de stille kracht achter het Oranje Comité. Behalve de Meijeloop organiseren zij onder meer de altijd drukbezochte Kindermiddag in de Meije.

Parcours

De Meijeloop heeft in de loop der jaren vele afstanden en routes gekend. Willem Bakker: "Zegveld en Bodegraven waren in het verleden ook onderdeel van het parcours. Sinds 1991 speelt de hele prestatieloop zich uitsluitend af in de Meije." De prestatieloop is inmiddels erg populair geworden in de regio. Dit komt zeker door het vriendelijke en kleinschalige karakter van de loop, maar zeker ook door de prachtige omgeving waarin deelnemers mogen lopen. Tussen de 200 en 300 mensen melden zich ieder jaar.

Willem Bakker weet nog dat er een paar jaar ook 'rolstoelers' meededen aan deze loop. Bakker: "Ze reden te hard, het werd gevaarlijk. De tegemoetkomende lopers zagen de rolstoelers vaak niet aankomen." Tonnie herinnert zich dat ooit de loper die het laatste binnenkwam zich net voor de finishlijn blesseerde: "Helaas waren de EHBO'ers al vertrokken, maar het is gelukkig allemaal goed gekomen."

Sportief straatje

Willem Bakker, of Boer Bakker zoals hij in de volksmond bekend staat, is 50 jaar bestuurslid van het Oranje Comité Meije geweest. Kort na de 50e Meijeloop in 2015 heeft hij afscheid genomen als bestuurslid, maar als erelid lost hij nog elk jaar het startschot van de hardloopwedstrijd. Willem is inmiddels 85 jaar maar nog altijd kwiek en actief. Hij is geboren op de Hollandse Boerderij in de Meije en heeft op 26-jarige leeftijd de boerderij van zijn moeder overgenomen. "Ik ben echt als veehouder begonnen, kaas maken, varkens houden." Toen kamperen bij de boer populair werd, heeft Willem het roer omgegooid en bouwde de boerderij langzaam om tot een camping. "Ik had toch wel iets meer met mensen dan met beesten." Inmiddels is Willem verhuisd naar Bodegraven. Hij is 60 jaar lang geen dag ziek geweest. Hij altijd al een sportief type geweest: hij heeft onder andere 25 jaar gevoetbald, hield van wandelen en hardlopen en heeft twee keer, in '86 en '97, de Elfstedentocht geschaatst. Het organiseren van de Meijeloop paste dan ook precies in zijn sportieve straatje. Daarnaast is hij organist in de kerk en zingt in een zangkoor.

Willem Bakker is in 2015 uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar. Graag had hij ook een Koninklijke Onderscheiding gekregen voor het feit dat hij bijna 25 jaar iedere week het straatvuil in Bodegraven heeft opgeruimd, maar die eer is hem tot op heden nog niet gegund. Willem hoopt nog altijd geridderd te worden. "Maar," zegt hij met een ondeugende blik in zijn ogen, "dan moet Koning Willem-Alexander mij de onderscheiding hoogstpersoonlijk opspelden, niemand anders. Ik ben best wel bereid daarvoor naar Den Haag te rijden." De tijd zal leren of hij zijn zin krijgt, maar eerst zal hij maandag 26 augustus de lopers van de 54e Meijeloop 'wegschieten'.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Drie afstanden

Oranjevereniging De Meije organiseert maandagavond 29 augustus de 54e Meijeloop. De Meijeloop kent drie afzonderlijke afstanden, namelijk 2, 6,5 en 15 km. Inschrijven kan vanaf 18.30 uur tot 19.15 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 4,00; kinderen € 2,00. Start om 19.30 uur. Start en finish van alle afstanden bij de Hollandse Boerderij, Meije 63 te Bodegraven.

• 6,5 km: Keerpunt voor de rotonde bij de Rijn
• 15 km: Keerpunt bij kruising Oude Meije
• Info: 0172-685490 en 0172-685512

Meer berichten