Logo kobr.nl
Foto: Marcel Bosch

Heksachtig beeld door spinselmotten

  Human Interest

Bodegraven - Op de hoek Zeelt/Karperlaan zijn struiken bedekt met een laag spinselmot, wat zorgt voor een heksachtig beeld. Deze rups pakt bomen, struiken en heggen in met een goedje dat lijkt op een spinnenweb. De spinselmotten zijn bruingele rupsen met zwarte stippen. Voor mensen is de rups niet schadelijk.

Spinselmotten zijn kieskeurig, zo lust deze rups het liefst blad van de kardinaalsmuts. Als dit er niet is, eten ze het liefst van de sierkers, appel, peer, vogelkers, meidoorn of sleedoorn. Ze eten een struik in een paar dagen helemaal kaal. Daarnaast krioelen de rupsen door elkaar in nesten met tientallen eieren. Hierna verpoppen ze tot witte motten, met zwarte stippen. De kaalgevreten struiken zijn niet dood nadat de spinselmotten erin hebben geleefd. Ze eten de bladeren op en laten de struik daarna met rust, zodat deze weer opnieuw bladeren kan aanmaken.

Het is niet nodig om spinselmotten te bestrijden. Ze springen niet over op andere planten en verdwijnen zodra ze gaan verpoppen. Je zult zien dat de kaalgevreten boom of struik later weer nieuw blad maakt.

Beeld: Marcel Bosch

Meer berichten