Logo kobr.nl
Al bladerend door de vele fotoboeken haalt het diamanten bruidspaar, Ria en Niek Noordegraaf dierbare herinneringen op. Foto: Marianka Peters
Al bladerend door de vele fotoboeken haalt het diamanten bruidspaar, Ria en Niek Noordegraaf dierbare herinneringen op. Foto: Marianka Peters (Foto: )

''Elkaar de vrijheid gunnen en je eigen dingen blijven doen''

  Human Interest

Reeuwijk - 'Toekomst', 'vertrouwen' en 'spanning', maar ook 'beetje boos' en 'geluk'. Het zijn slechts een paar steekwoorden op de trouwkaart, maar in werkelijkheid lopen ze als een rode draad door het leven van Niek en Ria Noordegraaf. Vandaag vieren zij hun 60-jarig huwelijk.

Als geboren en getogen Gouwenaars behoort het stel tot de categorie 'bekende Gouwenaars'. Maar zes jaar geleden verhuisde het diamanten bruidspaar naar Reeuwijk. "Niet uit onvrede over Gouda", haast Niek zich te zeggen. "We hadden al jaren een plashuis en ik heb altijd graag in Reeuwijk willen wonen. Toen de gelegenheid zich voordeed, hebben we de stap gezet." Niek heeft jarenlang als Mercedes-dealer autobedrijf Egam geleid. Daarnaast is hij altijd maatschappelijk betrokken geweest en kon iedereen een beroep op hem doen. Hij was meer dan 25 jaar lid van het Goudse Oranjecomité en heeft in die functie de laatste vijf jaar het Koningsdagconcert met Gouda's Harmonie de Pionier in de Sint Jan georganiseerd. "Maar ik zat ook in de Kamer van Koophandel, Sociëteit Ons Genoegen, die toen van de Boelekade moest verhuizen, en ik ben vijf jaar voorzitter van Bovag Rotterdam geweest," vult Niek (84) aan.

Ook Ria (83) heeft niet stilgezeten. "Naast de zorg voor onze dochters Inge en Erica deed ik veel vrijwilligerswerk op de Julianaschool, de bieb van het Crabethcollege, het Rode Kruis en ik hielp in het winkeltje van de Riethoek," vertelt ze. "Ik assisteerde in de zaak, daar zorgde ik voor koffie en de gezelligheid. Ik had gewoon geen tijd voor een betaalde baan."

Natuurlijk komt tijdens het gesprek de onvermijdelijke vraag hoe zij elkaar hebben leren kennen. "Op school," zegt het bruidspaar tegelijk. "We waren 13 en 14 jaar en zaten samen op de Julianaschool in Gouda. We hebben elkaar wel een tijdje uit het oog verloren, maar zijn nooit uit elkaar gegaan." Niek doelt hiermee op zijn militaire diensttijd, toen Ria een jaartje als au pair in Engeland ging werken om haar Engelse taal op te krikken. "Ik was nog van plan om hetzelfde te doen ik Duitsland, maar dat is er nooit van gekomen." Na zijn diensttijd ging Niek weer direct aan de slag in het familiebedrijf, garage Noordegraaf aan de Kleiweg 12, waar hij in 1963 koos voor het dealerschap van Mercedes. Onder de naam EGAM heeft Niek het bedrijf tot 2001 geleid. Daarna heeft schoonzoon Chris nog twee jaar aan het roer gestaan, waarna de zaak werd verkocht. "De kroon op mijn werk blijft de opening van het nieuwe pand aan de Hanzeweg in 1990. Daar ben ik nog altijd trots op."

Tijdens het gesprek worden vele herinneringen en anekdotes opgehaald. "Het voelt een beetje onwerkelijk, maar als je erbij stilstaat is zestig jaar een hele lange tijd," vindt Ria. "We hebben een heel mooi leven gehad, ook qua gezondheid. Op wat ongemakken na dan. Verder hebben we twee geweldige meiden, schoonzoons en vier geweldige kleinkinderen."

Een goede band met vrienden en familie vinden Niek en Ria ontzettend belangrijk. Dat ligt ook heel erg aan jezelf, vinden ze. "Het is moeilijk te omschrijven, maar het geeft zoveel voldoening als je je ten dienste stelt van anderen, want daarvoor krijg je zoveel terug. Dat is onbetaalbaar." Het geheim voor een goed huwelijk gaat volgens Ria veel verder dan alleen houden van. "Je eigen hobby blijven doen en hiervoor de vrijheid krijgen, vind ik heel belangrijk. En dat is over en weer." Het bruidspaar is van plan om nog eenmaal een mooie cruise te maken. "Verder zijn we tevreden met wat we hebben. Als we ons leven over zouden mogen doen, zouden we het precies hetzelfde hebben gedaan," besluit Niek met een vette knipoog.

Tekst en beeld: Marianka Peters

Meer berichten