Logo kobr.nl
Foto:

Jo en Leen Burger al 65 jaar een echtpaar: "Het is in het leven geven en nemen"

  Human Interest

Bodegraven - Zondag 8 september was het precies 65 jaar geleden dat Jo en Leen Burger in het huwelijk traden. Jo (89) en Leen (92) komen beiden uit Reeuwijk, maar wonen al 55 jaar in Bodegraven.

Johanna van Dijk was bevriend met de zus van Leen en zodoende leerde het stel elkaar kennen. Na hun huwelijk in 1953 vertrok het echtpaar naar Gelderland, waar Leen een baan als bouwopzichter bij de gemeente Buren had gevonden. In Buren werden drie kleine Burgertjes geboren. De vader van Johanna vond het maar niets dat zijn dochter en schoonzoon in het verre Buren woonden. Hij was dan ook erg blij dat zijn schoonzoon in 1964 een baan vond bij de gemeente Bodegraven, als bouwopzichter.

's Nachts breien

Het gezin kocht een huis aan de Dronensingel, waar ze nu nog wonen. In Bodegraven werden nog twee kinderen geboren. Jo bleef thuis voor haar dochter en vier zoons. Jo: "Het was een druk huishouden met vijf kinderen en een hardwerkende man. Financieel was het ook niet altijd rozengeur en maneschijn, dus ik naaide zelf veel kleren voor de kinderen en breide veel truien. Dat moest ik vaak 's nachts doen, omdat ik daar overdag geen tijd voor had."

Leen zette zich naast zijn werk als opzichter ook in voor de vrijwillige brandweer. Hij heeft daar veel plezier aan beleefd. Voor Jo was dit niet altijd leuk: "Na het blussen van branden moest er ook nog wel eens een dorstige keel geblust worden en daar was ik niet altijd blij mee."

Nageslacht

De vijf kinderen zijn inmiddels allemaal getrouwd en hebben gezorgd voor zeven kleinkinderen, een kleinzoon en zes kleindochters. Leen is al ruim 30 jaar met pensioen. Jo: "Helaas zien we onze kinderen niet zo vaak. Ze hebben het allemaal zo druk. Een zoon woont in Bodegraven en één in Alphen aan den Rijn, de andere drie wonen veel verder weg." Maar ze zijn erg trots op hun kinderen en kleinkinderen.

Nog steeds blij met elkaar

En, nog belangrijker, ze zijn nog steeds blij met elkaar. Leen: "Het is in het leven geven en nemen en elkaar helpen als dat nodig is, en dat hebben wij gedaan." Jo vult aan: "Het is heus niet altijd van een leien dakje gegaan, maar we hebben er niet zomaar de brui aan gegeven. Tegenwoordig wordt er te makkelijk opgegeven en dat hebben wij niet gedaan. Daar zijn we nog steeds heel blij mee!"

Door ernstige rugklachten van de echtgenote heeft het echtpaar helaas het bezoek van de burgemeester moeten uitstellen.

Tekst: Edith Op de Woerd

Meer berichten