Logo kobr.nl
Arie Heerkens en Elvira Franken zien toe hoe Wim Minnaaard (l), Jessica Verhagen en Drees Brunt de afspraken voor de verfilming ondertekenen
Arie Heerkens en Elvira Franken zien toe hoe Wim Minnaaard (l), Jessica Verhagen en Drees Brunt de afspraken voor de verfilming ondertekenen

Boek 'De Vergeten Kinderen' van Jessica Verhagen wordt verfilmd

  Human Interest

Reeuwijk - In 2016 scheef de Goudse Jessica Verhagen het boek 'De Vergeten Kinderen', het verhaal van 45 kinderen uit Reeuwijk die per boot naar Drenthe en Overijssel werden vervoerd om te ontsnappen aan de schrijdende voedselsituatie in het plassendorp. Jessica is de kleindochter van één van de initiatiefnemers van de tocht, de Reeuwijkse dominee Pieter Warmenhoven en zij schreef het boek nadat zij bij toeval een gedetailleerd reisverslag had gevonden. Het was een spannende tocht met veel ongewisse elementen en met alle ingrediënten die vragen om een verfilming. Nu, drie jaar later, zijn er belangrijke stappen gezet om tot die verfilming te komen en werden de afspraken daarover ondertekend tussen de schrijfster, de producenten en de Goudse Film- en videoclub 'Het Toverlint'.

Initiatiefnemers voor de film zijn schrijfster Jessica Verhagen en Wim Minnaard, die ook als uitvoerend producent nauw bij de film betrokken zal zijn. Wim vertelt dat het verhaal hem erg aansprak en dat hij na lezing al het idee kreeg dat het boek zich leende voor verfilming. "Ik vind het nog steeds een maatschappelijk relevant thema nu er zoveel kinderen uit oorlogsgebieden op de vlucht zijn. De film zal zo opgezet worden dat de kinderen van de hoogste klassen van de basisschool kunnen beleven wat het betekent dat leeftijdsgenootjes moeten vluchten vanuit een land waar buitenlanders de baas zijn en er niet meer genoeg te eten is." Wim nam contact op met het Goudse verzetsmuseum, maar dat is op niets uitgelopen. Via wijlen Dirk Jan Warnaar kwam hij in contact met Het Toverlint waar zijn idee met enthousiasme werd omarmd. Dat enthousiasme had hij ook al gevoeld bij schrijfster en mede-initiatiefneemster Jessica Verhagen. Jessica: "Ik ben erg blij met het initiatief en ook met het feit dat ik nauw bij de realisering van het project betrokken blijf. Ik hou in de gaten dat de film zo dicht mogelijk bij het boek blijft en zal als inhoudelijk producent mijn inbreng leveren bij de invulling van de film en de casting."

Filmische uitdaging

Namens Het Toverlint zijn voorzitter Drees Brunt en Arie Heerkens leider van het filmproject en tekent de Reeuwijkse Elvira Franken voor de filmische productie.

Het eerste contact tussen de initiatiefnemers en Het Toverlint dateert al van oktober 2017. Hoewel het initiatief omarmd werd waren de leden op dat moment nog te druk met allerlei activiteiten rond het verenigingsjubileum waardoor het project niet direct ter hand genomen kon worden. In mei van dit jaar werden de eerste stappen gezet voor realisatie. Drees Brunt en Arie Heerkens vinden het een interessant project. "Er zitten veel elementen in waar wij op kunnen voortbouwen. De kunst is om er een goed verhaal van maken met voldoende diepgang. De film zal een combinatie worden van een weergave van feitelijkheden, verteld door 3 deelnemers aan de tocht en het naspelen van ervaringen tijdens de bootreis. Voor de bezetting daarvan is contact gelegd met het Jeugdtheaterhuis in Gouda."

Het goed op elkaar afstemmen van alle facetten van het verhaal ziet Elvira Franken nog wel als een uitdaging omdat het verhaal heel veel verschillende elementen bevat.

Vijf mei

Het streven is om de film, die waarschijnlijk de titel van het boek krijgt, op 5 mei 2020 in première te laten gaan. Daarna kan het als educatief document vertoond gaan worden op scholen. Volgens de initiatiefnemers en de leden van Het Toverlint is die datum haalbaar. De voorbereidingen zijn al nagenoeg afgerond en binnenkort wordt een begin gemaakt met de interviews. Een zorgpunt is nog wel dat voor de film eigenlijk een schip beschikbaar moet zijn met de uitstraling van 75 jaar geleden. Die schepen met een laadvermogen van zo'n 200 ton en een lengte van ca. 30 meter, zijn er nog wel, maar zijn eigenlijk allemaal aan de moderne tijd aangepast. Tips daarover zijn daarom van harte welkom.

Tekst en beeld: Bert Verver

Meer berichten