Logo kobr.nl
Foto:

"Ik heb haar uit de druiven geplukt"

  Human Interest

Bodegraven - In een knus appartement aan de oude Rijn wachten Arie en Sjaan op burgemeester Christiaan van de Kamp die hen met een prachtig boeket bloemen komt feliciteren met hun zestigjarig huwelijk. Dochter Lenie zorgt voor koffie met een plak cake. De 83-jarige Arie en de 80-jarige Sjaan genieten overduidelijk van elkaar en de aandacht die zij op deze dag terecht krijgen.

De twee echtelieden hebben elkaar in 1955 ontmoet in Naaldwijk de geboorteplaats van Sjaan. Op die bewuste dag bracht Sjaan haar moeder op de fiets naar het busstation op het Wilhelminaplein waar zij Arie voor het eerst zag. Sjaan: "De vonk sloeg direct over." Arie, geboren en getogen Bodegraver, was voor zijn nummer gelegerd in de Lier (Westland) en de avonden konden zij samen spenderen. Dat was een spannende maar zeker ook vermoeiende tijd voor Sjaan: "Ik werkte bij tuinders waar we 's nachts groenten en fruit moesten schoonmaken zodat het vers op de veiling kwam 's morgensvroeg. Normaal gesproken sliep ik een paar uur voordat ik ging werken, maar nu spendeerde ik deze tijd met Arie waardoor ik wel wat slaap tekort kwam." In het Westland waren destijds veel druiventelers, vandaag Arie zijn uitspraak: "Ik heb haar uit de druiven geplukt."

Bodegraven of toch Zwammerdam?

In 1959 trad het paar in het huwelijk en ging boven de kruidenierswinkel van vader Domburg in de Prins Hendrikstraat wonen. Voor Sjaan was het een hele overgang van het Westland naar Bodegraven, ze heeft erg moeten wennen aan de, in die die tijd, wat gesloten Bodegravers.

Al na een jaar moest pa Domburg de winkel wegens gezondheidsredenen verkopen. Voor het jonge paar was niet direct een woning beschikbaar waardoor zij een klein jaar bij de ouders van Arie introkken. De woning aan de Oud-Bodegraafseweg die zij vervolgens konden kopen, kostte Hfl 4.000,-, een klein vermogen begin jaren zestig. Bijzonder is dat de twee oudste dochters beiden in hetzelfde huis zijn geboren. Toch is de oudste in Zwammerdam geboren en de twee dochter dochters in Bodegraven…. De gemeentelijke herindeling is hier de oorzaak van. De derde dochter zag in het ziekenhuis het levenslicht.

Houtbewerker

Arie heeft in Gouda op de Ambachtschool gezeten en werd opgeleid tot houtbewerker. Zijn hele leven is Arie houtbewerker gebleven. Ruim 18 jaar heeft hij aan de Geus in Zwammerdam zijn diensten verleend. Arie: "Geen betere werkgever dan Bas de Geus. In heel Nederland plaatsten we winkelinrichtingen, er werd hard gewerkt. Maar 's avonds mochten wij voor ons zelf gebruik maken van de werkplaats en konden we de materialen tegen inkoopprijs kopen. Dat waren mooie jaren!"

Sjaan vult trots aan: "Voor alle drie onze dochters heeft hij de eettafel en de salontafel zelf gemaakt. Onverwoestbare meubelstukken." De laatste jaren van zijn werkzame leven heeft Arie voor zijn vier jongere broers gewerkt: Gebroeders Domburg. Sjaan heeft zich dienstbaar gemaakt als moeder en huisvrouw, wat normaal was in die tijd. "Maar'" zegt Sjaan, "ik heb wel 19 jaar de kerk schoongehouden, dat was ook een hele klus."

Tevreden echtpaar

Het huis aan de Oud-Bodegraafseweg werd na 10 jaar ingeruild voor een grotere woning in de Nassaustraat. Inmiddels woont het echtpaar alweer 19 jaar in het Franciscushof. De drie dochters zijn getrouwd. Er zijn zes kleinkinderen gekomen en ook alweer vier achterkleinkinderen. Voor zijn 80e verjaardag heeft Arie van zijn oudste kleinzoon, naamgenoot en op dezelfde dag geboren, een boekje gekregen waarin alle verhalen zijn opgeschreven die opa aan zijn kleinzoon heeft verteld over de Tweede Wereldoorlog in Bodegraven. Arie: "Toen ik dat boekje overhandigd kreeg van mijn kleinzoon, kon ik het niet drooghouden, ik was echt tot tranen toe geroerd."

Sjaan en Arie zijn tevreden mensen. Ze genieten van het vaarverkeer op de Oude Rijn, doen graag samen de boodschappen en gaan op zondag twee keer naar de kerk. Zestig jaar getrouwd zijn, vinden zij geen prestatie: "Het is geven en nemen en alles voor elkaar over hebben. Als je je hieraan houdt, is het geen kunst om zolang gelukkig te blijven", aldus Sjaan. Ze geven ter ere van hun diamanten huwelijk een feest voor de familie in het Bonte Varken.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten