Logo kobr.nl
Foto:

Sinterklaas ziet Abraham

  Human Interest

Bodegraven - De Sinterklaas Centrale Bodegraven viert dit jaar niet alleen het alom bekende kinderfeest maar ook haar eigen verjaardag. De centrale bestaat dit jaar maar liefst 50 jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Op de 'Sintzolder' van de Ontmoetingskerk vindt 16 november een reünie plaats voor alle vrijwilligers die betrokken zijn (geweest) bij de Sinterklaas Centrale.

In 1969 zocht Masson van Wingeren naar een manier om geld in te zamelen voor kinderen in nood. Dat resulteerde in het idee om tegen betaling huisbezoeken te gaan brengen als Sinterklaas met zwarte Pieten. De organisatie groeide in rap tempo en met behulp van onder andere Ans & Gert-Jan Rodenburg en Suzan & Bert Hillen is de Sinterklaas Centrale uitgegroeid tot een begrip in Bodegraven en omstreken. In de afgelopen 50 jaar heeft de centrale zo'n 40 keer de intocht in Bodegraven verzorgd en heeft zijn met de bezoeken aan gezinnen en bedrijven ruim 150.000 euro opgehaald voor goede doelen. "Onze doelen hebben nog altijd affiniteit met kinderen. Dit jaar hebben we gekozen voor Stichting Make A Wish," aldus betrokken bestuurslid Marleen Blijleven.

Het organiseren van zo'n 125 huisbezoeken, 20 bedrijfsbezoeken, verzorgingshuizen en verenigingen verspreid over slechts drie dagen heeft nogal wat voeten in de aarde. "Het is soms pittig om alles rond te krijgen, maar ook heel overzichtelijk omdat we drie weken pieken en we het goede doel voor ogen houden," stelt bestuurslid Nanda Jacobi. Haar man Kees is één van de hulp-Sinten van de centrale "De Sinterklaas Centrale is ook een familieaangelegenheid. Onze kinderen hebben als Piet meegespeeld, waren chauffeur of deden de grime. Als je ouders in het bestuur zitten, heb je bijna geen keuze,'' voegt vertrekkend bestuurslid Sylvia van der Pol lachend toe.

Tipje van de Mijter

Het bestuur van de Sinterklaas Centrale heeft getracht alle vrijwilligers uit te nodigen voor de aanstaande reünie, maar benadrukt dat niet alle gegevens bewaard zijn gebleven. Dit bericht mag gezien worden als uitnodiging aan diegene die deze uitnodiging (nog) niet heeft ontvangen.

De reünie vindt 16 november vanaf 20.00 uur plaats op de voor de vrijwilligers bekende zolder. Deze zolder is in Sinterklaastijd de uitvalsbasis van de centrale. Het is dé plek waar alle Pieten geschminkt en aangekleed worden, het strooigoed wordt klaargezet en de mijters aan de hulp-Sinten worden uitgedeeld. Hoe de avond er precies uit zal zien, blijft nog een verrassing. Maar Han van Hoorn ligt een tipje van de mijter op: "Het is natuurlijk een gelegenheid om gezamenlijk herinneringen op te halen en ik kan ook wel vast verklappen dat er een compilatie te zien zal zijn van film- en videomateriaal van de afgelopen 50 jaar."

Moderne tijd

Hoewel de bezoeken die de Sinterklaas Centrale maakt niet veel verschillen van 50 jaar geleden, is er in de loop van de jaren wel veel veranderd in de organisatie. "Het plannen van bezoeken ging vroeger allemaal via een vaste telefoon. Dan zaten we met een kamer vol papier te stressen om de planning rond te krijgen," vertelt Marleen. "En er waren meerdere versies nodig, dus gebruikten we carbonpapier en dan hoopte je maar dat het doordrukte tot en met de vierde pagina," vult Han aan. Inmiddels hebben de hulp-Sinten een prachtig planningssysteem ontwikkeld en boekingen kunnen digitaal gemaakt worden via de website.

Wat ook met de tijd mee is gegaan, zijn de kostuums. "We zijn gestart met baarden van gewafelde watten en mantels van oude gordijnen, maar daar kunnen we nu niet meer mee aankomen," glimlacht Irma Spits. Alle Pietenpakken, Sint-gewaden en mijters zijn handgemaakt door de bestuursleden, waardoor de spelers professioneel voor de dag komen. "Dat is één van de redenen waarom we zoveel boekingen hebben, dit jaar zelfs in Den Haag," aldus Marleen.

De centrale kan voor dit jaar overigens nog Pieten gebruiken om de planning rond te krijgen. Ben je 16+ en lijkt het je leuk, stuur een mail via de site voor meer informatie. Ook het aanmelden voor de reünie kan via deze weg: www.sintbodegraven.nl

Tekst: Lisanne van Uunen

Meer berichten