Heidi Looy in het veld
Heidi Looy in het veld Foto: Bert Verver

Succesvolle experimenten leiden tot kansrijk streekproduct: ganzenvlees

Human Interest

Bodegraven-Reeuwijk - Om de schade door ganzen enigszins te beperken - in Zuid-Holland in 2018 circa 1,1 miljoen euro - worden op basis van een provinciaal ganzenbeheerplan veel ganzen geschoten. In deze regio gaat het daarbij om een getal dat tussen de 8000 en 9000 ganzen ligt. "Het verwerken van al het vlees dat door het afschot beschikbaar komt, is al jaren een probleem," vertelt de Reeuwijkse wildbeheerder Heidi Looy. "Nu wordt het verwerkt tot ganzenworst en aangeboden als streekproduct."

Al jaren worstelen de boeren in Nederland met de sterke toename van ganzen. De redenen daarvoor zijn complex. Maar duidelijk is wel dat de ganzen profiteren van het ruime aanbod van voedsel op de landerijen en de milde winters die doortrek naar zuidelijker streken niet nodig maken. Afschot is dan ook met reden ingesteld. Boeren zijn overigens verplicht aan dat afschot mee te werken om in aanmerking te kunnen komen voor schadevergoeding.

Heidi Looy weet dat er verschillende initiatieven zijn geweest om het ganzenvlees beter af te zetten, maar stelt vast dat die tot dusver weinig succesvol zijn geweest. "Ganzenvlees is in Nederland niet bekend en het wordt dus weinig geconsumeerd. Een klein deel ervan gebruiken de jagers voor zichzelf, een deel wordt diervoer en een groot deel gaat naar de destructor. Dat is natuurlijk heel jammer, want er is steeds meer vraag naar biologisch verantwoord vlees en mooier vlees dan dit kun je eigenlijk niet krijgen."

De gang van zaken begon haar, en met haar veel andere jagers, steeds meer te irriteren. Op een gegeven moment werd het wel mogelijk de ganzen naar een poelier brengen, maar als ze daar afgeleverd werden, moest daarvoor betaald worden en voor beide partijen was dat weinig bevredigend.

Koppen bij elkaar gestoken

Heidi: "Bij ons leefde het idee dat wij het goede vlees toch een waardevollere bestemming moesten kunnen geven. Met een aantal mensen hebben wij de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of we het vlees een meerwaarde konden geven. Collega jager Lennard ter Hall, slakkenkweker van beroep en amateur kok, wilde zich daarvoor wel inspannen en is samen met een slager in Zaltbommel gaan experimenteren om er smakelijke worst van te maken. Uiteindelijk is dat gelukt. Het is een heel aantrekkelijk product geworden met een smaak die dichtbij rundersaucijzen ligt en nagenoeg vetvrij is."

Gekonfijt ganzenvlees

Zelf is Heidi, op basis van oude recepten, gaan experimenteren met gekonfijt ganzenvlees. Dat vlees maakt een hele lange gaartijd door en is daarna buitengewoon mals en smakelijk. Enthousiast vertelt de wildbeheerder dat er nu stappen gezet zijn die het mogelijk maken het ganzenvlees tot een streekproduct te maken, samen met ander uit de natuur afkomstig vlees zoals eend, haas en duif. "Ik merk dat het erg leeft. Wij hebben de producten bij wijze van proef gepresenteerd op de Sluipwijkse markt en daar zijn ze erg goed ontvangen. Ik merk dat ook omdat ik iedere dag wel mensen aan de deur krijg die een pakketje komen halen. Rijk worden we er echt niet van, maar voor ons is het belangrijkste dat dit waardevolle vlees een goede bestemming krijgt. Want daarmee sluit je de cirkel en zijn de wildbeheerder, de consument en de poelier de winnaars. Wij willen nog wel wat stappen zetten door te onderzoeken of het mogelijk is 'wildpakketten' samen te stellen. Zeker tegen de Kerst zal daar vraag naar zijn. Het eerste restaurant heeft de producten inmiddels op de kaart staan. Wij hebben goede hoop dat velen zullen volgen zodat ganzenvlees zal uitgroeien tot een echt en gerespecteerd streekproduct."

Nadere informatie is verkrijgbaar via heidilooy@kpnmail.nl

Tekst en beeld: Bert Verver

Advertentie

Categorieën