Logo kobr.nl
Foto: Loes Kamer

Operabus rijdt vijf jaar rond

  Human Interest

Bodegraven-Reeuwijk - Sinds 2014 is de Operabus regelmatig onderweg van Bodegraven-Reeuwijk naar het Muziektheater aan de Amstel (de Stopera) in Amsterdam en vice versa. Deze samenwerking van de Reeuwijkse Rob Kraaipoel met het Evertshuis is inmiddels een beproefde formule gebleken. Rob legt uit hoe zijn passie voor klassieke muziek in het algemeen en opera in het bijzonder is ontstaan en wat zijn drijfveer was om dit project op te zetten.

"Als kleine jongen was ik al geïnteresseerd in muziek", vertelt Rob. "Ik groeide op in Amsterdam. Thuis hadden we 'radiodistributie', draadomroep. Uit de muur kwam een kabel, net als van de telefoon. De kabel werd direct aangesloten op een luidspreker, een radio had je niet nodig en de ontvangst en geluidskwaliteit waren veel beter. Zo kon je vier kanalen ontvangen. Eén daarvan, België, zond op zondagmiddag opera's uit. De tune van dat programma was het duet uit De Parelvissers van Bizet, prachtig!"

In 1966 leerde Rob tijdens zijn studietijd in Amsterdam Zeljka Madjerek kennen, inmiddels enkele jaren gepensioneerd consultatiebureauarts die ook in Reeuwijk en Bodegraven actief was. Haar moeder, Dragica Koritich de Mrazovecz, was een bekende operazangeres en verbonden aan de opera van Zagreb en Sarajevo. Rob: "Sinds 1966 ben ik ondergedompeld in opera. Vooral Verdi, Mozart, Rossini, Donizetti, Puccini, Bizet, Richard Strauss, Beethoven, Wagner en anderen hebben mijn hart gestolen. Opera is eigenlijk 'muziektheater' en ook nog eens heel mooi gezongen. Liefde, haat en heel veel drama zijn de vaste ingrediënten, gespeeld door prachtige mensen."

Opera op het witte doek

Deze passie voor opera was voor Rob aanleiding om naar wegen te zoeken dit met anderen te delen. Om dit te kunnen realiseren, zocht hij contact met het Evertshuis in Bodegraven. Destijds verzorgde Rianne Hoogeveen met haar team de theatervoorstellingen. Het echtpaar Kraaipoel bezoekt regelmatig opera's en bezit een omvangrijke collectie DVD's van schitterende opera-uitvoeringen van over de hele wereld. Al snel ontstond het idee de belangrijkste voor het publiek te vertonen, hetgeen de start van 'Opera op het witte doek' inluidde. Om zo aan beginnende en gevorderde operaliefhebbers de mogelijkheid te bieden om dichtbij huis op laagdrempelige wijze en voor een klein bedrag in contact te komen met opera. Selectiecriteria voor de DVD's waren de toegankelijkheid van de enscenering, de kwaliteit van de solisten en de bekendheid van de opera's onder een groot publiek. Uit Opera op het witte doek is de Operabus voortgekomen.

Formule van de bus

De Operabus is ontstaan vanuit de wens van Rob Kraaipoel en het Evertshuis om inwoners uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op een comfortabele manier te laten kennismaken met en genieten van opera's van topkwaliteit. "Als je daar normaal naartoe wilt, moet je met de auto of de trein. En in je eentje onderneem je zoiets niet zo snel. We reserveren de plaatsen en zetten de mensen voor de deur van de Stopera af. Als je daar nog nooit geweest bent, is dit een ideale manier om een uitvoering van onze Nationale Opera te bezoeken. Mensen durven de stap zo eerder te zetten, ook mensen alleen." Het is mogelijk om op te stappen bij Zalencentrum De Brug te Reeuwijk of het NS station van Bodegraven. Door een slimme deal met de Nationale Opera en Ballet en het Evertshuis betaal je maar 5 euro voor de bus. Dit kan zo goedkoop omdat het Evertshuis geen enkele kosten in rekening brengt en dit een vrijwilligersinitiatief is.

De eerste Operabus begon te rijden op 16 december 2014, de opera La Bohème van Puccini stond toen op het programma. De eerstvolgende keer zal hij op 19 februari 2020 vertrekken, wanneer Nabucco van Guiseppe Verdi op de rol staat; daarna op 21 mei 2020 voor Carmen van Bizet.

Kaarten verkrijgbaar via www.evertshuis.nl, zie onder theater, operabus

Tekst: Loes Kamer

Beeld: Loes Kamer en Rob Kraaijpoel

Meer berichten