Afbeelding

30 dagen geen druppel alcohol, waar ben ik aan begonnen?

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Dan kon je in januari met IkPas een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet.

IkPas is de Nederlandse variant van Dry January. In onze gemeente hebben 73 deelnemers zich ingeschreven voor de actie. Een van onze lezers deelt graag haar verhaal:

Ik, dertig dagen zonder rood wijntje? Volgens vrienden een vervroegde 1-april-grap. Ik dacht daar anders over. Alcohol en ik zouden 30 dagen lang niet samen door één deur gaan! Een maand geen druppel alcohol drinken. "Makkelijk is het niet, verstandig wel," zeggen 'ze'. En ja, de hele maand december was ik het ermee eens. Ik zou dat klusje wel even klaren, geen probleem voor deze dame. Maar gedurende de maand januari kwam ik erachter dat ik me daar goed op verkeken had. Het bleek niet zo eenvoudig, zo'n alcoholvrije maand….

Het viel niet mee. De eerste dagen vond ik het nog wel spannend en stoer van me, maar na een dag of vier werd het lastig. We kregen eters die van een goed glas wijn houden, ik was present op een paar nieuwjaarsborrels en we hadden een paar verjaardagen waar de wijn rijkelijk vloeide. En ik? Ik dronk water. Van frisdranken of sapjes houd ik niet en alcoholvrij bier of, nog erger, alcoholvrije wijn is absoluut niet aan mij besteed.

Bovendien sliep ik bar slecht. Ik kwam niet in slaap en door die sloten water die ik dronk, moest ik 's nachts regelmatig mijn bed uit. En dan die hoofdpijn. Ik dacht dat hoofdpijn bij een avond doorhalen hoorde, maar nee, ik heb sinds ik alcoholvrij ben dagelijks hoofdpijn die ik er met een aspirientje niet onder krijg. Allemaal redenen waardoor het tot nu toe niet meeviel. Waarom ben ik hier toch aan begonnen?

Ja, waarom eigenlijk? Omdat ik onbewust een patroon heb ontwikkeld waarbij ik vrijwel dagelijks alcohol drink. Ik wilde weleens zien wat er gebeurde als ik dit gewoontegedrag doorbrak. Daarbij wordt er in mijn familie, zowel aan moeders- als aan vaderszijde, behoorlijk veel gedronken met alle gevolgen van dien. Tot zover de mentale drive. Fysiek zou het me ook goed moeten doen. Een paar kilo's kwijtraken, me fitter voelen, beter slapen… Misschien komt dat nog, ik heb immers nog ruim een week te gaan. Ik heb er vertrouwen in.

Na deze dertig alcoholvrije dagen is mijn lever me vast dankbaar, net als mijn portemonnee. Ik heb me voorgenomen na deze pauze niet meer dagelijks te drinken en ik hoop dat het eenvoudiger is geworden om af en toe gewoon eens 'nee' te zeggen tegen een glas wijn. En last but not least: na zo'n uitdaging mag ik trots zijn op mezelf! Redenen genoeg dus om vol te houden!

Evita

Advertentie

Categorieën