Op 19 februari 1960 trouwden Bep en Arie van der Laan - Ballering.
Op 19 februari 1960 trouwden Bep en Arie van der Laan - Ballering.

Giechelend de eerste zoen op Kaagjesland

Human Interest

REEUWIJK - Op 19 februari 1960 trouwden Bep en Arie voor de wet, eigenlijk een formaliteit voor vrijwel iedereen in die tijd. Je deed het een aantal weken voor het 'echte' huwelijk, het kerkelijk huwelijk.

Bep kwam uit een gezin van vijf jongens en vijf meiden, de schildersfamilie Ballering, van het dorp. Arie kwam uit Boskoop uit een gezin van zeven kinderen. Bij Jan Vermeulen aan de Randenburgseweg leerden Bep en Arie elkaar kennen. Daar kon op een betonnen vloer gedanst worden. Dé uitgaansplek voor de jeugd uit die tijd. Bep was veertien en Arie zeven jaar ouder. Het was liefde op het eerste gezicht!

De 90-jarige Arie kan zich nog herinneren dat er een mooi meisje op een stoel zat, waarvan de armleuning afbrak. Daarop bood hij aan haar thuis te brengen. Arie had een prachtige kop met blond haar en een lekker bruin kleurtje. Bep was op slag verliefd. Giechelend vertelt ze hoe zij haar eerste zoen op Kaagjesland kreeg. Haar ouders waren minder blij met de protestante Arie. Als goed katholiek ondernam je tenslotte niets met een protestant.

Een blijvertje

Op zijn veertiende is Arie fietsenmaker geworden. Omdat Beps vader bij een gezin zonder hulp in de huishouding had aangegeven dat hij 'er thuis nog wel een over had', begon de veertienjarige Bep haar eerste baantje buitenshuis in de huishouding. Liever was ze in een winkel gaan werken. Zo lang ze zich kan herinneren, speelde ze thuis winkeltje, met de knoopjes uit de naaidoos als wisselgeld. Na een jaar heeft ze haar vader gevraagd of ze naar de supermarkt in Boskoop mocht om de baan van haar zus over te nemen. Ze kreeg toestemming.

Tot haar ouders er achterkwamen dat Arie, die inmiddels als automonteur werkte, wel erg vaak langskwam in de winkel. Bep moest een andere werkgever in Gouda zoeken. Bep: "En wie denk je dat daar als bode van Van Gent en Loos aan de deur kwam? Jawel, Arie!" 's Avonds heeft Bep het direct thuis verteld. Toen begrepen ze dat Arie toch een blijvertje was. Een ernstig gesprek volgde, niet alleen met vader Ballering, maar ook met de pastoor. Hoe het allemaal precies zat, weet het echtpaar niet meer. Arie ging in ieder geval op catechese en werd katholiek. Arie: "Dat was geen punt, ik vond haar lief."

Fietsen repareren

Ze betrokken een nieuw huis aan de Azalealaan in Boskoop. Bep: "Onze kinderen Ad en Ellen zijn er geboren." Toen de buslijn Boskoop–Reeuwijk-Dorp–Gouda waar Arie op reed, werd opgeheven, werd Arie benaderd door de gemeente Reeuwijk of hij chauffeur/onderhoudsmonteur wilde worden. Hij was tenslotte gewend om over die smalle wegen te rijden." Dat bracht de verhuizing naar de Anne Frankstraat in Reeuwijk met zich mee. Vanaf zijn pensioen heeft Arie fietsen gerepareerd voor iedereen in de omgeving en ver daarbuiten. In zijn blauwe stofjas reed hij menig rondje om de fietsen te controleren.

Samen met de kinderen, aanhang, kleinkinderen en cadeau-kleinkinderen gaan ze ter ere van dit diamanten jubileum gezellig uit eten. En op de dag zelf, 19 februari, brengt burgemeester Van der Kamp hen een bezoekje. Wedden dat hij namens de gemeente een bos bloemen meeneemt?

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën