Logo kobr.nl
Marian Humme van Groene Hart Catering heeft nieuwe klanten gevonden met een nieuw concept.
Marian Humme van Groene Hart Catering heeft nieuwe klanten gevonden met een nieuw concept. (Foto: )

In één klap geen werk meer. Wat doe je dan?

  Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - Ondernemers worden hard getroffen door de coronacrisis. Andy Schonewille van 2Rent4You en Marian Humme van Groene Hart Catering kunnen hun normale werkzaamheden niet voortzetten. Ze proberen daarom op andere manieren hun inkomsten op peil te houden.

15 maart werden alle evenementen boven de 100 personen afgelast, niet veel later alle andere evenementen ook. Andy en Sandra Schonewille zijn daarmee binnen no-time al hun werk kwijt. Hun bedrijf 2Rent4You organiseert feesten, maar van grote feesten is voorlopig geen sprake. “Anderhalve maand geleden hadden we een bloeiend bedrijf met een groot huurpand en veel materiaal. Nu heb ik er niks aan,” zegt Andy.

Het eerste wat Andy en Sandra deden, was hulp zoeken. Via Ferm Werk maken zij gebruik van de TOZO en ze hebben huuruitstel gekregen van hun huurbaas. “Alle beetjes helpen, maar het is niet genoeg. We hebben met pijn in ons hart afscheid moeten nemen van ons personeel."

Andy ging echter niet bij de pakken neerzitten. “Ik ben aan de slag gegaan met allerlei klusjes die ik via via wist te regelen. Zo ben ik als hovenier aan de slag geweest voor het bedrijf van mijn broer.” Toevallig had 2Rent4You nog een transporttak uit het verleden en daar was vorig jaar weer een vrachtwagen voor gekocht. Deze tak draait nog wel een beetje. “Een vaste klant voor wie we normaal evenementen verzorgen, hielp mij nu aan andere werkzaamheden. Zo hebben we april weten te vullen, maar nu begint het wel op te raken. En dat terwijl de zomer normaal gesproken juist de periode is waarin we ons geld verdienen voor de mindere maanden.”

Het is niet alleen de crisistijd waarover Andy zich zorgen maakt. Ook daarna verwacht hij niet dat zijn bedrijf weer op volle toeren kan draaien. “Na de economische crisis zag je ook een lange herstelperiode. Onze grootste tak is bedrijfsfeesten, en bedrijven die het zwaar hebben, bezuinigen natuurlijk als eerste op feesten. Onze andere grote klanten zijn horecabedrijven. Ook die zullen zich in eerste instantie op hun ‘core business’ focussen en dat is hun restaurant.”

Van catering naar bezorging
Marian Humme van Groene Hart Catering ziet de toekomst zonniger tegemoet. Ook bij haar vielen de feesten- en bedrijvenmarkten weg, maar het lukte haar nieuwe klanten te vinden met een nieuw concept: ze ging van catering naar maaltijdbezorging. “De mensen die ik normaal catering lever, moeten toch eten,” zegt Marian nuchter.

Op vrijdag en zaterdag brengt ze inmiddels in de hele regio maaltijden rond. “Het gaat eigenlijk heel goed! Ik rijd op en neer met mijn elektrische auto en bezorg coronaveilig, vaak een paar maaltijden per klant. Het is hard werken, maar ik krijg er mijn vaste lasten mee gedekt.”

Om bekendheid te krijgen startte Marian een reclamecampagne op zoveel mogelijk kanalen. “Ik moest nieuwe klanten zien te vinden. Ik werd actief op mijn website, Instagram, Facebook, etc. Het is een flinke uitdaging om die kanalen ook allemaal in de gaten te houden. Ik moet natuurlijk geen bestellingen over het hoofd zien!”

Na de crisis
Alle opdrachten van Marian zijn gecanceld. Gelukkig bevallen de nieuwe werkzaamheden buitengewoon goed. Ze denkt er daarom over haar bezorgmaaltijden door te zetten als de crisis voorbij is. “Het is heel leuk om te doen. Ik maak alles vers, zo kan ik ook tegemoet komen aan de wensen van klanten. Of ze nu veganistisch of koolhydraatarm willen eten, ik regel het.”

Ook Andy kan de tegenspoed relativeren. “Ik ben gezond, heb een mooi huis, drie prachtige kinderen en geen grote schulden in het bedrijf. Het had allemaal nog veel erger gekund. Ik ben pas veertig, dus er is nog voldoende tijd om iets nieuws op te bouwen!”

Tekst: Key Tengeler

Meer berichten