Logo kobr.nl
Foto:

Politici aan het woord: Wijkgerichte zorg, georganiseerd op de plek waar het nodig is

  Human Interest

Deze week was er een presentatieavond over de manier waarop andere gemeenten (zoals Utrecht) hun jeugdzorg hebben georganiseerd. De presentaties zijn te vinden op de website. Wat leerden we? Dat we onze kop niet in het zand moeten blijven steken voor de torenhoge kosten van de jeugdzorg, waarvan 70 procent niet beheersbaar is voor de gemeente. We zijn in Bodegraven-Reeuwijk niet beter zijn dan de rest van Nederland?

Toch zijn er gemeentes die hun zorgkosten beter in de hand hebben dan deze gemeente en daar wordt ook nog eens goede zorg verleend, dicht bij de mensen en op maat. Zelf ben ik werkzaam bij zo’n organisatie elders. Nog steeds werken we hier niet met de werkwijze 1Gezin1Plan met één hulpverlener. Ik zie hier dagelijks vele voordelen van. Een goede samenwerking tussen de instellingen van de gespecialiseerde jeugdzorg is van groot belang en zal ook zeker kostenbesparend zijn.

Máár vanuit Den Haag zal er ook een stukje compensatie moeten komen om de kosten op te vangen, net als voor de coronakosten. De huidige compensatieregelingen voor corona worden gedeeltelijk betaald door de gemeente. Je kan er dus vanuit gaan dat deze een extra tekort gaan geven.

Binnenkort gaan we met de raad weer kijken naar de voorlopige begroting voor volgend jaar. Jeugdzorg en coronahulp zijn de twee posten op de gemeentebegroting waarop we uit de band gaan springen. Daarom hoop ik op een 'niet sluitende begroting' waaruit blijkt wat de meerkosten zijn voor deze twee dossiers. Zo blijven we de inwoners steunen in plaats van te bezuinigen op beïnvloedbare jeugdzorg en de bankschroeven verder aan draaien via de gemeentebelastingen.


Monique Jonker-Verbakel

Fractievoorzitter PvdA Bodegraven-Reeuwijk

E-mail: mjonker@bodegraven-reeuwijk.nl

Meer berichten