Logo kobr.nl
Hans en Riet van Leeuwen tijdens Vallentgoeds toost op het nieuwe jaar 2020.
Hans en Riet van Leeuwen tijdens Vallentgoeds toost op het nieuwe jaar 2020. (Foto: )

'De liefste, dat ben jij'

  Human Interest

BODEGRAVEN - Het is weinigen gegeven het briljanten huwelijk te vieren en na al die jaren nog altijd te kunnen zeggen: "De liefste, dat ben jij!" 65 jaar getrouwd in coronatijd. Als de een in Vijverhof woont en de ander in Rijnzate, is het toch een bruiloft met een dubbel gevoel. De 89-jarige Hans van Leeuwen is vooral dankbaar dat ze er alle twee nog zijn.

Hans ontmoette zijn Riet Vallentgoed in de herfst van 1953 op een dansavond bij Avifauna in Alphen aan den Rijn. Een paar weken later gingen ze samen naar de bioscoop. Weer wat later kwam Hans met een paar kilo karbonade bij haar ouders thuis. Het vlees had hij gewonnen bij een wedstrijd 'sleetje trekken' in de winter van 1953-1954. Maar de mooiste overwinning was die van de liefde, die opbloeide met de goedkeuring van wederzijdse ouders.

Hans werkte bij de zaadhandel van Turkenburg in Bodegraven, waardoor het echtpaar van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven verhuisde. Samen kregen ze twee kinderen: dochter Marja en zoon Bert, die hen op hun beurt weer vier kleinkinderen schonken. Hans is nog altijd weg van zijn Riet en vertelt liefdevol hoe zij 100 procent moeder van hun kinderen was.

Samen in de kroeg
Sinds 2017 woont Riet in Vijverhof. Elke middag ging Hans bij haar op bezoek. Of zoals hij dat zelf noemt: “Van twee tot vier zaten we samen in de kroeg. Praten over vroeger.” Ze hebben nog altijd een volwaardige gesprekspartner aan elkaar. Het moment dat hem door corona de deur werd ontzegt, was verschrikkelijk. Toch is Hans optimistisch. Hij hoopt de 89ste verjaardag van Riet (16 juni) te kunnen vieren, in welke setting dan ook.

Hans laat een zwart-wittrouwfoto zien waar zijn bruid een prachtig boeket vast heeft. "Gemaakt door Piet de Krullenbol." In de gang hangt keurig in een lijstje de felicitatiebrief voor hun 60-jarig huwelijk van het koningspaar Willem-Alexander en Máxima. De burgemeester komt hen in deze coronatijd niet persoonlijk feliciteren. De bloemen zijn wel toegezegd. Wederom zal vast ook weer een felicitatiebrief van de koning en koningin op de deurmat vallen.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten