Mevrouw Carla Angevare
Mevrouw Carla Angevare Foto: Henk Wijzenbroek

Stepbridge zorgt voor sociaal contact onder bridgers

Human Interest

BODEGRAVEN-REEUWIJK - De activiteiten van de Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk liggen sinds corona stil. Er vinden geen fysieke clubavonden plaats. Gelukkig is een oplossing gevonden om toch te blijven bridgen én om met andere bridgers in contact te blijven: online bridgen met Stepbridge!

Carla Angevare (86 jaar, 25 jaar lid van de Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk én Stepbridge-speler): “Voor corona ging ik meerdere keren per week naar de bridgeclub om te bridgen. Door corona kan dat niet meer. Ik speel nu drie keer per week Stepbridge. Het is gewoon gezellig en een leuk tijdverdrijf. Je kunt elk moment van de dag meespelen en als je geen zin meer hebt, dan stop je gewoon.” Ook Corry van Eendenburg (secretaris Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk) geeft aan dat Stepbridge een oplossing kan zijn voor bridgers om te blijven bridgen: “Bridge is een zeer maatschappelijk iets. Het is een belangrijk ontmoetingsmiddel voor onze leden. Door Stepbridge kunnen mensen blijven bridgen en de spanning en het plezier van bridge behouden.”

Minder eenzaam
In onze gemeente bridgen zo’n vijfhonderd mensen. Dit zijn veelal mensen van 55 jaar en ouder, een doelgroep die door corona hard is getroffen. Activiteiten, zoals de clubavonden van de bridgeclub, zijn er niet. Eenzaamheid ligt op de loer.

Ook de Bridgebond merkt de invloed van corona op haar leden. De bond heeft daarom samen met ‘Stepbridge’ het online spelen voor haar leden mogelijk gemaakt. Stepbridge is een manier om met elkaar te bridgen en je sociale contacten te behouden. Het is voor jong en oud. Carla: “Als je een beetje kunt bridgen en lezen, dan kun je al heel gauw meedoen met Stepbridge. Je hoeft ook geen vaste bridgepartner te hebben om aan een spelletje mee te doen.”

Hulp aanwezig
Het online spelen van bridge gaat via de computer of tablet. Voor de mensen die problemen ervaren bij het installeren of het spelen van Stepbridge, is hulp aanwezig. Henk Wijzenbroek (clubadviseur en vice-voorzitter van het District Leiden): “We kunnen op afstand hulp bieden en mensen op weg helpen. Helaas lukt het spelen van Stepbridge niet met een computer uit het jaar nul. Mensen moeten dus wel over een computer of tablet beschikken, waarop het programma Stepbridge geplaatst kan worden.”

Ook voor de bridgers die geen lid zijn van de Bridgebond en de deelnemers van het 'Denken en Doen'-project, dat in Driebruggen en in Reeuwijk-Brug ouderen leerde bridgen, is het mogelijk via een gratis proeflidmaatschap kennis te maken met Stepbridge. Wilt u graag kaarten en heeft u nu tijd bridge te leren? Dan is er ook een goede gratis online mogelijkheid op www.bridgetablet.nl.

Eigen clubavond
Via Stepbridge kunnen clubs eigen clubavonden organiseren. De dinsdagavond is de Stepbridge-clubavond van de Bridgeclub Bodegraven-Reeuwijk. Henk: “Als er genoeg belangstelling is, dan kijken we of we op andere dagen in de middag wat kunnen organiseren.”

Tekst: Stefanie Peters

Beeld: Henk Wijzenbroek

Advertentie

Categorieën