Logo kobr.nl
Lisbeth Hartogh: "Ons Streekmuseum is de bewaarplaats van onze Reeuwijkse geschiedenis."
Lisbeth Hartogh: "Ons Streekmuseum is de bewaarplaats van onze Reeuwijkse geschiedenis." (Foto: )

Een prachtige bewaarplaats van je eigen geschiedenis

  Human Interest

REEUWIJK - Lisbeth Hertogh is voor velen bekend door haar vroegere inzet voor de Partij van de Arbeid in de gemeente politiek. Sinds ze in 2018 uit de raad stapte, doet ze vrijwilligerswerk binnen onze gemeente. Met elkaar een prettige leefomgeving creëren, is haar devies. Met die gedachte in haar achterhoofd heeft ze gesolliciteerd op de vacature van secretaris bij de oudheidkamer van Reeuwijk, want volgens Lisbeth is het Streekmuseum een prachtige bewaarplaats van je eigen geschiedenis.

Van oorsprong is Lisbeth bioloog. Tijdens haar studie biologie leerde ze dat een gezond ecosysteem van levensbelang is. Wat Lisbeth betreft valt je eigen leefomgeving onder een 'sociaal-ecosysteem', dat je met elkaar in evenwicht moet houden.

Tentoonstellingen
Een boom kan niet zonder wortels, net zoals de mens niet zonder zijn geschiedenis kan. Het laat je zien wie je bent en waar je vandaan komt. Lisbeth: “Die Reeuwijkse geschiedenis is terug te vinden in de het Streekmuseum: de turfwinning waar onze voorouders hun karige brood mee verdienden. De ansichtkaarten, foto’s en genealogie van verschillende Reeuwijkse families, alles is keurig gedocumenteerd door vrijwilligers. Regelmatig worden er tentoonstellingen gehouden over ‘toen’, die je inzicht geven in je huidige leven. Dan kom je erachter dat veel van die oude technieken, bijvoorbeeld het conserveren van voedingsmiddelen, nog altijd gebruikt worden. Hoe mooi zou het zijn om in het Streekmuseum de link tussen oude en nieuwe technieken te delen met het publiek? Dat mogelijk maken kost veel tijd, manuren waar wij als vrijwilligers van het Streekmuseum naast de dagelijkse werkzaamheden helaas geen tijd voor hebben.”

Generaal protocol
De protocollen die opgesteld zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, gooien ook roet in het eten van het Streekmuseum. Doorgaans is vrijwilligerswerk weggelegd voor degenen die met pensioen zijn, de 70-plussers. Daarmee vallen zij of hun partners onder de risicogroepen en wordt hen ontraden te komen. Datzelfde geldt voor vrijwilligers van de buurtbus, de bibliotheek, het huis van alles en het zwembad. Daaruit blijkt maar weer hoe sterk onze samenleving afhankelijk is van vrijwilligers.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten