Logo kobr.nl
Familie Meijer op vakantie in de Middelburgse polder.
Familie Meijer op vakantie in de Middelburgse polder. (Foto: )

Rondje Reeuwijkse plassen op de fiets is 'unheimlich schön'

  Human Interest

REEUWIJK-DORP - Vorige week kwam de familie Mourits aan het woord. De familie ruilde van huis met de Zwitserse familie Meijer. Hoe ervaart de Zwitserse familie het leven in het pittoreske Reeuwijk-Dorp?

Op een druilerige vrijdag tussen al die zonovergoten dagen in bevinden de Zwitsers zich in het huis van de familie Mourits. Het gezin heeft, net als de familie Mourits, drie kinderen: twee meisjes, Jaël van 7 jaar en Lina van 5 jaar, en de 3-jarige Tino. In een mengeling van Duits en Engels vertellen vader Nicolas en moeder Claudia hun vakantie-ervaringen.

"Hotelkamers of appartementen zijn in vrijwel alle Europese landen gelijk. Maar als je tussen de lokale bevolking woont, ervaar je het buitenland waar je verblijft pas echt." Bij binnenkomst vielen de Zwitserse fietshelmen die aan de trapleuning hangen gelijk op. Die dragen wij Nederlanders maar mondjesmaat, valt het gezin op. "Jong en oud, iedereen lijkt op de fiets te zitten. En nog gekker: ouders met hun fiets beladen met kinderen!" Het vlakke land trapt lekker weg. Een rondje Reeuwijkse Plassen op de fiets is "unheimlich schön".

Zoek de verschillen
Het weidse uitzicht, niet te missen zo wonend aan de rand van de Middelburgsepolder, wordt als magnifiek ervaren. De schapen van het aanleunend perceel zijn ook "fabelhaft", net als de grote hoeveelheid hazen. Allemaal typisch voor het lage Nederlandse land en daarmee een grote tegenstelling met hun Zwitserse berglandschap. "En zo ongelooflijk veel water! Overal slootjes, sloten, plassen... en de zee natuurlijk."

Wel zo makkelijk
Alle drie de kinderen hebben blond haar. Wat dat betreft zouden ze zo voor een Nederlands gezin kunnen doorgaan, tot ze onderling met elkaar praten. "Het Zwitsers dialect wordt niet direct herkend, dus we krijgen regelmatig de vraag waar we vandaan komen. Die interesse is heel leuk." Wij Nederlanders zijn een open volkje wat het gezin betreft. "En vrijwel iedereen spreekt Engels, dat is wel zo makkelijk."

Brokken & Zo
De Goudse Hofstede en - het duurt even voor ik het versta - 'Brokken & Zo', de Goudse dierenwinkel met al die kleine gezelschapsdieren, zijn een waar succes! Madurodam, een "mini-Holland", was erg leuk voor de kinderen. Het Scheveningse Sealife viel minder in de smaak. "Niet vanwege de vissen, maar door de grote drukte, ondanks de coronamaatregelen." De Zwitserse overheid hanteert overigens vrijwel dezelfde regels als de Nederlandse.

Maar toch…
Al die uitjes zijn erg leuk, maar toch… het speelgoed van de Mourits-kindertjes, dat is het hoogtepunt voor de Zwitserse kinderen. Alles is nieuw voor Jaël, Lina en Tino en dan is er ook nog eindeloos veel. Dus die druilerige dag... macht kein flaus aus.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Meer berichten