Verschillende belangstellenden tijdens de opening
Verschillende belangstellenden tijdens de opening Foto: Wim de Boevere

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding Nieuwerbrug geopend

Human Interest

NIEUWERBRUG - In de aanwezigheid van een flink aantal belangstellenden heeft wethouder Odd Wagner vrijdagavond 5 september in het Wierickehuis het startsein gegeven voor de tentoonstelling 75 jaar Bevrijding van Nieuwerbrug.

Misschien lijkt hiervoor de datum 5 september enigszins vreemd en afwijkend gekozen. Oorspronkelijk stond dan ook 5 mei hiervoor in de agenda, maar vanwege corona is deze tentoonstellingsopening verschoven naar een latere datum.

In de centrale ruimte en gang van het Wierickehuis is door de tentoonstellingscommissie een uitgebreide en zeer informatieve galerij ingericht met veel historisch beeldmateriaal, teksten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en van de Bevrijding in 1945. Veel en bijzonder interessante tentoongestelde attributen, foto’s en ander beeldmateriaal zijn afkomstig uit de omvangrijke persoonlijke collectie van de inmiddels 85-jarige Gijs Boer die hieraan welwillend zijn medewerking heeft verleend. In een geanimeerd gesprek met de wethouder heeft hij veel over zijn museum-achtige verzameling verteld.

De tentoonstelling laat veel zien over de mobilisatie, het verzet, de invloed van dit alles op het dorp, een dodelijke beschieting van een vrachtschip, verplicht werken voor de Duitsers, het voedselcomité voor Nieuwerbrug en omstreken en de bevrijders die over het Weijland aan komen rijden. De tentoonstelling is tot eind december van dit jaar gedurende de openingstijden van het Wierickehuis gratis toegankelijk.

Tekst en beeld: Wim de Boevère

Wethouder Odd Wagner in geanimeerd gesprek met de 85-jarige Gijs Boer
Gijs Boer die een deel van zijn collectie ter inzage heeft gegeven
Tekst en beeld van en over het verzet

Advertentie

Categorieën