Afbeelding
Foto: Loes Kamer

Stralend na anderhalf jaar geduld

Human Interest

REEUWIJK – De bevestiging en verbintenis van ds. Murielle van Diepen als predikant aan protestantse gemeente De Ark van Reeuwijk vond plaats op zondagmiddag 6 september tijdens een feestelijke eredienst. Hierbij waren genodigden, familie en vrienden, vertegenwoordigers van kerkelijke en seculiere organisaties, collega - en gastpredikanten alsmede enkele voormalige predikanten van De Ark aanwezig. De viering was ook rechtstreeks te volgen via een beeld- en een geluidverbinding.

“Een kroon op je studie, een zegen op je harde werken en de vervulling van een diepe wens,” noemde ouderling van dienst Joke Timmers de bevestiging van ds. Murielle tijdens het welkomstwoord. Ds. Bram Tack uit Bodegraven ging voor in deze dienst, waarbij zij bevestigd werd in het ambt van dienaar van het Woord. Hij is als consulent betrokken geweest bij het beroepingsproces, dat 2,5 jaar geleden met het vertrek van ds. David van Veen, die een beroep aanvaardde in Gouda, in gang werd gezet. Murielle van Diepen is als kerkelijk medewerker in deze periode, nog tijdens haar studie, verbonden geraakt aan de Ark om de gemeente pastoraal te ondersteunen. Vanwege de waardering voor haar werk en haar persoon werd vanuit de gemeente na verloop van tijd de wens te kennen gegeven haar na het afronden van de studie te mogen beroepen, waar zij van harte mee instemde. De gemeente heeft haar in die periode van ruim een jaar alle ruimte gegeven de studie af te ronden. De gemeente waakte ervoor haar niet te veel te belasten met het kerkelijke werk, zoals het voorgaan in erediensten, het leiden van uitvaarten en de pastorale bezoeken, in de wetenschap dat ook haar gezin met twee tienerkinderen de nodige aandacht opeist. Nu was het dan eindelijk zover.

Ceremonie

Het officiële gedeelte van de bevestiging bestond uit de presentatie van de aankomend predikant; de opdracht, waarbij het formulier van de bevestiging door de voorganger werd voorgelezen; de gelofte, de drie vragen die de gemeente stelt naar roeping, Schrift en ambt; en tot slot een gebed om genade.

Indrukwekkend was het bevestigingsgebed, waarbij tijdens de handoplegging, symbolisch voor de goddelijke bevestiging van het komen tot het ambt, door verschillende ambtsdragers een tekst werd uitgesproken die betrekking heeft op het ambt van dienaar van het Woord. De handoplegging werd verricht door Annemarie van Wijngaarden, emeritus-predikant en vriendin van Murielle, die haar stimuleerde om theologie te gaan studeren; Heleen Polderman, haar schoonmoeder, scriba te Hazerswoude-Dorp, die regelmatig met haar van gedachten wisselt over muziek en liturgie; Maarten Diepenbroek, stagebegeleider tijdens haar studie en predikant te Woerden; Els Klok, aankomend predikant te Alphen a/d Rijn, vriendin en oud-studiegenoot; Bert Kwast, voorzitter van de kerkenraad van De Ark en oud-collega; en tot slot ds. Bram Tack.

De daaropvolgende bekleding met de stola heeft betrekking op de tekst ‘Neem mijn juk op en leer van mij, want mijn juk is zacht en mijn last is licht’, waarna de gemeente haar van harte aanvaardde en verwelkomde als predikant.

De intrededienst die volgde werd nu voorgegaan door ds. Murielle van Diepen zelf, waarbij de tekst van Matteüs 14:13-21 centraal stond. Vijfduizend man, vrouwen en kinderen niet meegeteld, hadden genoeg aan vijf broden en twee vissen, waarna ze zelfs nog twaalf manden brood over hadden. Jezus’ behoefte om de mensen te voeden kwam voort uit ontferming. De kerk is een plaats waar ontferming plaats vindt. Als je ontferming ontvangt, je je laat raken, laat veranderen en die beweging meeneemt je leven in, dan kunnen er wonderlijke dingen gebeuren.

Informeel gedeelte

Na de eredienst volgden nog een aantal bemoedigende en inspirerende toespraken door ds. Frank van Veldhuizen, predikant van de hervormde gemeente van Sluipwijk; Jaap Koning, oud-predikant van De Ark; en Bert Kwast. Kwast overhandigde ook cadeaus en bloemen en sprak de wens uit dat Murielle met haar gezin een fijne, lange tijd te midden van deze gemeente tegemoet zou gaan. Murielle sprak op haar beurt haar dankbaarheid uit voor het feit dat de gemeente zoveel geduld heeft gehad, dat ze hier predikant mag zijn en met deze gemeente samen verder op mag trekken. De middag werd afgesloten met het feliciteren van de kersverse dominee en haar gezin door de aanwezigen.

Tekst en beeld: Loes Kamer

Afbeelding

Advertentie

Categorieën