Logo kobr.nl
Foto:

‘Sietske was mijn eerste meisje’

  Human Interest

BODEGRAVEN – Op de kop af zestig jaar nadat meneer en mevrouw Broersma – de Jong (beiden 82 jaar) in het huwelijk traden, ontvingen zij een fraai boeket bloemen van burgemeester Van der Kamp. De trouwerij vond destijds plaats in Groningen maar de huwelijksnacht bracht het kersverse echtpaar, in ieder geval gedeeltelijk, in Bodegraven door.

Beiden zijn opgegroeid in Groningen. Sietske is groot geworden op de boerderij, Tjeerd was jongste zoon van een transporteur. Tijdens een paardensportwedstrijd ontmoetten Tjeerd en Sietske elkaar op 17-jarige leeftijd in Grootegast (Groningen). Aan het eind van de dag, toen beiden nog een visje haalden bij de viskraam, vroeg Tjeerd of hij Sietske naar huis mocht brengen. Dat mocht. Al de volgende dag werd hij voorgesteld aan haar ouders. Dat was spannend voor Tjeerd: “Het was allemaal nieuw voor mij, Sietske was mijn eerste meisje.” In 1960 trouwde het stel in Groningen.

Omdat de vader van Tjeerd steeds meer kaas voor kaashandelaren in Bodegraven ging vervoeren, werd Tjeerd in Bodegraven gestationeerd. Tjeerd en Sietske kochten een huis in de Hendrik Goebelstraat. Direct na de huwelijksvoltrekking vertrok het echtpaar naar Bodegraven. De huwelijksnacht werd dus voor een groot deel in de auto doorgebracht. Sietske: “Tjeerd was ook de tweede nacht van ons huwelijk niet thuis.” Maar ze vertelt het met een grote glimlach. Het is duidelijk, de liefde is na zestig jaar nog altijd aanwezig!

Wennen
Sietske heeft best even moeten wennen in Bodegraven: “Ik vond het maar vreemde mensen, maar ik heb me snel aangepast.” Lachend vertelt ze dat de manier van ramen zemen en koffie inschenken wezenlijk verschilde van de manier waarop dat in Groningen gebeurde. Maar ze voelde zich al snel thuis: “We woonden in een gezellige buurt met allemaal jonge mensen, het was een fijne tijd.”

Het echtpaar kreeg vier kinderen, drie zoons en een dochter. Tjeerd werkte hard en bouwde een mooi transportimperium op in Bodegraven. Tjeerd is de jongste zoon en nadat zijn broers op 60-jarige leeftijd van hun pensioen mochten gaan genieten, werd Tjeerd teruggeroepen naar het noorden om daar het transportbedrijf Broersma te leiden. Samen met de jongste dochter hebben ze toen nog 10 jaar in Friesland gewoond. Toen Tjeerd de 60-jarige leeftijd bereikte en ook stopte met werken, verhuisden ze direct terug naar Bodegraven.

Vanaf dat moment zijn ze veel gaan reizen. Met de camper heel Europa door. Maar ook Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika zijn doorkruist met de camper. En niet te vergeten een cruise naar Alaska. Het feit dat beiden geen Engels spreken, heeft ze niet belemmerd.

Rijk
Beiden kijken terug op een prachtig leven. Sietske vat het mooi samen: “We zijn zo rijk als ik weet niet wat!” Ze genieten van de kinderen én de elf kleinkinderen. Samen met hen hebben ze ter ere van hun 60-jarige huwelijk een prachtige boottocht gemaakt op de Vecht.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Meer berichten