Heidi Looy, Ad Verkaik en Louis Gerts, een deel van de cast van VIOS voor het blijspel 4 x 70
Heidi Looy, Ad Verkaik en Louis Gerts, een deel van de cast van VIOS voor het blijspel 4 x 70

VIOS: Nostalgie op de planken sinds 1921

Human Interest

REEUWIJK-BRUG - Een eeuw geleden werd toneelvereniging Voorwaarts Is Ons Streven opgericht. In een tijd dat er nauwelijks radio was, laat staan tv. De doorsnee burger was een kleine zelfstandige of werkte met een paar knechten bij een baas. Uitgaan deed je een paar keer per jaar. En een van die uitjes die voor veel ‘vertier’ zorgde, was de toneelavond. Er zijn heel wat kluchten en blijspelen opgevoerd sinds de oprichting in februari 1921. De meeste toneelverengingen zijn ter ziele gegaan, maar de zucht naar nostalgie is in Reeuwijk-Brug nog niet verdwenen. Alhoewel corona ook hier roet in het eten gooit.

In het Huis van Alles aan de Van Staverenstraat treffen we drie leden van VIOS: Heidi Looy, Ad Verkaik en penningmeester Louis Gerts. Op anderhalve meter afstand spat het onderlinge plezier over de tafel heen en weer. De repeteeravonden blijken ontzettend gezellig. Het in de huid van een ander kruipen is nog altijd net zo leuk als in de beginjaren van de toneelvereniging. Serieus repeteren wordt afgewisseld met onzinnige opmerkingen, waardoor de anderen weer slap liggen van de lach.

Verenigingsgebouw De Brug
Inmiddels draagt het verenigingsgebouw de naam ‘Zalencentrum’. Louis: “Sommigen van onze vereniging hebben nog meegeholpen de fundering uit te graven om zo de kosten van de bouw zo laag mogelijk te houden. Vanaf de eerste jaren repeteren we in De Brug en staan we er op de planken. Vroeger twee keer per jaar, de laatste jaren één keer per jaar.”

Slapend
Het laatste optreden van VIOS was in 2015. Vanaf 2016 tot 2019 is de vereniging ‘slapende’ geweest, zoals dat heet. Het geheel bestond nog uit wat leden en donateurs. Tot een enthousiast groepje in 2019 besloot dat het toch wel erg jammer zou zijn als de vereniging met het honderdjarig bestaan in zicht zou ophouden te bestaan. Met een stel oud-leden zijn ze bij elkaar gekomen en hebben ze besloten om in 2020 weer op te treden, als opmaat naar het jubileumjaar 2021. Begin dit jaar in februari zijn ze begonnen met repeteren. “En wat een schik hebben we gehad,” zegt Ad Verkaik. “Tot het virus kwam en vanaf dat moment ging het repeteren van de tekst en via videobellen.”

Bende van 4 x 70
“Mijn oom Ad Verkaik heeft ook jaren meegespeeld en nu zou er weer een ‘Ad Verkaik’ in het programmaboekje staan,” vertelt Ad trots. . “Mijn oom kon destijds verschillende avonden geen melk rijden, want dan moest hij repeteren. Zo fanatiek was hij.” Louis haalt ook herinneringen op. “Ooit kwam toneelacteerlegende John Lanting ons een toneelclinic geven. Wat een vakman was dat! Samen met zijn vrouw kwam hij ook nog naar de uitvoering kijken.”

Dit jaar wordt het blijspel ‘De bende van 4 x 70’ gerepeteerd. “Het gaat over vier personen van 70 jaar, die allerlei verwikkelingen doormaken op het toneel. Het stuk zou komende maand worden opgevoerd. Door de aangescherpte coronamaatregelen hebben we besloten om de uitvoering een jaar uit te stellen. De datum, 9 oktober 2021, staat al vast,” vertelt Louis. Heidi vult aan: “Ons publiek zijn de oudere Reeuwijkers. Het heeft misschien iets kneuterigs, maar juist daarom moet het behouden blijven.”

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën