Carola Veer en Susette Lataster ervaren het houden aan de maatregelen als waardering voor hun werk.
Carola Veer en Susette Lataster ervaren het houden aan de maatregelen als waardering voor hun werk. Foto:

De waardevolle zorg van de verpleegkundigen op de corona-afdeling

Human Interest De zorg aan het woord

REEUWIJK - De Reeuwijkse Carola Veer en Susette Lataster zijn werkzaam in het Groene Hart Ziekenhuis op de longafdeling. Zij merken dat de tweede coronagolf nog steeds blijft groeien. Carola: “Maar de zorg die wij op de longafdeling kunnen geven aan coronapatiënten ervaar ik echt als waardevol. Soms kan een patiënt na een IC-opname met beademing zijn hoofd niet eens optillen, maar in het herstel kunnen patiënten een enorme vooruitgang laten zien in een hele korte tijd. Prachtig!”

Aan het begin van de eerste golf werd de longafdeling direct bij de COVID-afdelingen betrokken. Carola: “De coronapatiënten zijn gescheiden van de andere patiënten. Dit is natuurlijk erg belangrijk. Wij verzorgen met alle verpleegkundigen de coronapatiënten. Bij vragen worden wij als longverpleegkundigen geraadpleegd. Momenteel werken we met meer stipdiensten. In elke dienst zijn er één of twee stipverpleegkundigen. Dit zijn altijd longverpleegkundigen, die kunnen bijspringen waar het nodig is. Zo kan de longverpleegkundige altijd direct worden betrokken bij een patiënt die verslechtering van het ziek zijn laat zien.”

Met zijn allen
Daarnaast geven de verpleegkundigen van de longafdeling ook training aan het andere personeel dat op de COVID-afdeling werkt, zoals over het werken met verschillende manieren van het toedienen van zuurstof. Carola: “Wij hebben tot nu toe het meeste gewerkt met zuurstofapparatuur, zoals Optiflow. Wij kunnen de andere verpleegkundigen dan vertellen waarop ze moeten letten bij de patiënten en we geven instructie hoe ze het apparaat moeten bedienen.” Het is belangrijk de zuurstof te blijven meten. “Soms merkt de patiënt niet hoe laag het zuurstofgehalte is. Opstaan kan dan al te veel zijn. Zo’n beweging zorgt er dan voor dat het zuurstofgehalte nog verder daalt.”

Ook de verpleegkundigen van de longafdeling vergroten hun kennis. Carola: “Ik heb de afgelopen maanden al zoveel geleerd van andere collega’s. Die samenwerking om deze crisis aan te gaan, vind ik prachtig.” Susette vult haar aan: “Veel collega’s keken tegen deze tweede golf op, maar nu staan we er toch weer met zijn allen. Daar ben ik echt trots op!” Carola: “We hebben in korte tijd veel geleerd tijdens de eerste golf. Dit passen we nu allemaal toe én we leren nog bij.”

Ziektebeeld
Wat beide verpleegkundigen opvalt, is de ernst van het ziektebeeld. “We horen regelmatig van de patiënten dat zij niet hadden verwacht dat het zo heftig zou zijn. Dit is natuurlijk wel de groep die bij ons in het ziekenhuis belandt, maar hier zitten ook genoeg mensen tussen zonder onderliggend lijden. Een ervan liep zelfs marathons voordat hij corona kreeg.” Ook voor de verpleegkundigen is het effect van corona op het lichaam groter dan gedacht. Carola: “Ik werk nu dertig jaar in het ziekenhuis en dit heb ik alleen nog gezien bij patiënten die lang op de IC liggen. Sommigen kunnen letterlijk hun handen niet meer optillen.”

Dat sommige patiënten van de COVID-afdeling naar de IC moeten is vaak heftig, voor de patiënt maar ook voor de verpleegkundigen. Carola: “Dan laten we de patiënt zo mogelijk zelf de familie bellen, of wij helpen daarbij. Daarna wordt de patiënt geïntubeerd en kan hij niet meer praten. Het besef slaat er dan in bij de patiënt en er staan bij mij soms ook tranen in mijn ogen.”

Vooruitgang
Beiden zijn het erover eens dat het van dichtbij meemaken van de vooruitgang van de patiënten het mooiste is aan deze crisis. Op de IC worden er dagboeken bijgehouden voor de patiënten. Hierin wordt geschreven hoe het met ze gaat. Zo is in één oogopslag te zien wat hun vooruitgang is. “Patiënten zien soms niet in wat ze al bereikt hebben,” vertelt Carola. “Door ze terug te laten kijken, laten we ze zien van hoe ver ze zijn gekomen. Dan zeggen ze weleens: ‘Ik kon toen echt niks en nu wel iets.’” Dit dagboek krijgen de patiënten bij ontslag mee naar huis.

Susette vindt het een mooi moment wanneer patiënten van de sondevoeding af kunnen en weer kunnen eten. “Ook al worden ze door ons geholpen, het is een enorme stap vooruit.” Met toestemming van de patiënt worden er soms ook video’s gedeeld met hun familie. Susette herinnert zich nog een patiënt die voor het eerst weer ging lopen. “Dat was zo’n mooi moment. En nog mooier was dat we dit konden filmen en met de familie konden delen.”

Tastbaar
In deze tweede coronagolf gaat de reguliere zorg wel voor een deel door. Dit betekent dat de verpleegkundigen op twee afdelingen werken, de COVID-afdeling en hun eigen afdeling. Verpleegkundigen van de poliklinieken die eerst volledig ter beschikking stonden van de COVID-afdeling, moeten nu ook op hun eigen afdeling werken. “Het werken op de COVID-afdeling vergt veel van je. Je moet natuurlijk in een pak en deze patiënten hebben veel zorg nodig. Je hebt gewoonweg meer handen nodig per aantal patiënten, dat zegt al genoeg. We proberen dan ook niet langer dan drie diensten achter elkaar op deze afdeling te werken, anders wordt het gewoon te zwaar,” legt Carola uit.

Beiden halen veel energie uit de samenwerkingen binnen het ziekenhuis. Susette: “Het is enorm druk, maar we doen het echt met zijn allen. Als ik dan zie dat mensen zich buiten het ziekenhuis niet aan de maatregelen houden, vind ik dat jammer. Ik merk dat het pas bij mensen doordringt als er iemand in hun omgeving ziek is. Dan wordt het tastbaar.” En het klappen voor de zorg en de presentjes? “Dat hoeft van ons niet. We waren er toen heel blij mee, maar nu voel ik die waardering als je je gewoon aan de coronamaatregelen houdt.”

Carola en Susette merken dat patiënten die ze op de afdeling krijgen al langer met klachten rondlopen dan tijdens de eerste golf. Mensen komen later naar het ziekenhuis, maar dat is niet nodig. Susette: “Als je klachten krijgt, wat voor klachten dan ook, kom naar het ziekenhuis! Ook met niet-coronagerelateerde klachten moeten mensen naar het ziekenhuis komen, juist nu.”

Tekst en beeld: Sabrina den Haag

Advertentie

Categorieën