Mantelzorgondersteuner bij SAM Welzijn Drifa Bakkali
Mantelzorgondersteuner bij SAM Welzijn Drifa Bakkali Foto:

‘Mantelzorgers moeten weten dat ze er niet alleen voor staan’

Human Interest

BODEGRAVEN - Het aantal geregistreerde mantelzorgers is de laatste jaren flink gestegen. Naar schatting telt de gemeente Bodegraven-Reeuwijk ruim drieduizend mantelzorgers. 10 november was het de Dag van de Mantelzorg en daarom spraken wij Drifa Bakkali. Drifa is mantelondersteuner bij SAM Welzijn en probeert de mantelzorgers binnen onze gemeente in kaart te brengen om zo bij eventuele overbelasting op tijd steun te kunnen geven.

Drifa biedt voorlichting en informatie, zowel individueel als groepsgericht. Ook brengt ze mantelzorgers bij elkaar voor onderlinge steun, ervaring en kennisdeling. Voor ondersteuning kunnen mantelzorgers ook terecht bij het Sociaal Team.

Mantelzorger
Maar wanneer ben je nu precies een mantelzorger? Drifa: “Zorg je meer dan acht uur per week en/of langer dan drie maanden voor je partner, kind, familielid of vriend? Dan ben je mantelzorger. Maar in de praktijk wordt er echt niet op de klok gekeken. Ook als je ‘slechts’ een paar uur per week bij je moeder bent om haar te helpen of op afstand veel dingen regelt, ben je beslist haar mantelzorger.”

Naast de zorg voor hun ouder, partner, kind, familielid of vriend hebben mantelzorgers ook hun eigen verplichtingen, zoals werk, sport en het huishouden. Een deel van de mantelzorgers voelt zich mede daardoor zwaar- of overbelast. Drifa: “Dat is precies wat we willen voorkomen. Als mantelzorgers tijdig onze hulp inschakelen, kunnen we hen ondersteunen, adviseren of een hart onder de riem steken. Of als het ‘gewoon’ te veel wordt, kijken we mee hoe de zorgtaken zijn te verlichten.”

Is mantelzorg hetzelfde als vrijwilligerswerk?
Voor vrijwilligerswerk kun je kiezen. Je doet vrijwilligerswerk omdat je het leuk vindt, en je kunt er ook weer mee stoppen wanneer je er geen zin meer in hebt of wanneer het even niet uit komt. Mantelzorger ben je, omdat je een band hebt met degene die hulp nodig heeft. Tegen mantelzorg is het lastiger ‘nee’ te zeggen, omdat het gaat om degene van wie je houdt of om wie je geeft. Mantelzorg overkomt je en kan heel langdurig en intensief zijn.

Registreren
Het is van belang dat welzijnsorganisatie SAM weet wie de mantelzorgers in onze gemeente zijn. Drifa: “Het is heel zinvol om je bij ons te registreren. Onze mantelzorgers weten dat ze er nooit alleen voor staan. Geregistreerde mantelzorgers zijn beter geïnformeerd en worden gewaardeerd vanuit de gemeente. Soms zijn er ook speciale regelingen voor mantelzorgers. Om voor deze regelingen in aanmerking te komen, moet je wel geregistreerd staan.”

Ondersteuning
Iedereen heeft tijd nodig voor ontspanning, dus ook de mantelzorgers. Een luisterend oor en/of een goed gesprek met een mantelzorgcoördinator kan veel verlichting brengen. Drifa: “Onze tips en adviezen kunnen heel waardevol zijn. We bieden mogelijkheden voor vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd, zodat de mantelzorger even tijd heeft voor zichzelf. Behalve de respijtzorg kunnen we ook ondersteuning bieden bij het uitzoeken van financiële vragen op het gebied van mantelzorg en over bestaande voorzieningen. We geven advies op maat. Ook geven we informatie over lokale activiteiten, wet- en regelgeving, lotgenotencontact en themabijeenkomsten.”

Dag van de mantelzorg
10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag worden de mensen die normaal zorgen voor een ander zelf verrast. Drifa: “Het wordt een andere dag dan anders. Door corona kunnen we niet samenkomen om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Maar natuurlijk vergeten we hen niet! Alle geregistreerde mantelzorgers worden door ons bezocht en krijgen dan een leuke attentie.”

Vragen? Voor registratie en/of meer informatie kunt u zich wenden tot Drifa Bakkali via d.bakkali@samwelzijn.nl of 06-25701981.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën