Diamanten echtpaar Boers-Kruse ontvangt een boeket van burgermeester Van der Kamp.
Diamanten echtpaar Boers-Kruse ontvangt een boeket van burgermeester Van der Kamp.

‘Wat een mooi meisje...’

Human Interest

BODEGRAVEN - Piet Boers en Gemma Boers-Kruse vierden 11 november hun diamanten huwelijk. 60 jaar geleden traden zij, eerst in Den Haag en later in Wolvega, als 24- en 21-jarige in het huwelijk. Zij hadden elkaar vijf jaar eerder, in 1955, voor het eerst ontmoet bij de Postcheque- en Girodienst in Den Haag (PCGD).

Haagse Piet trad 1 september 1952 in dienst bij de PCGD. Op de kop af drie jaar later startte Gemma ook haar loopbaan bij deze Nederlandse financiële instelling. Meteen deze eerste werkdag van Gemma zag Piet haar in de fietsenstalling en dacht: “Wat een mooi meisje...”

Gemma komt uit Friesland. Nadat zij haar ULO had doorlopen, moest zij een jaar overbruggen voordat ze naar de Kweekschool kon. Bij de PCGD was een gierend personeelstekort en de 15-jarige Gemma kon meteen beginnen in Den Haag. Zij vond onderdak bij haar oom en tante in Scheveningen. Uiteindelijk is Gemma niet meer naar de Kweekschool gegaan.

Het mooie meisje

Pas na een maand zag Piet ‘het mooie meisje’ weer. Gemma had de eerste maand een interne opleiding gekregen en kreeg toen pas haar definitieve werkplek toegewezen. Piet: “Ik zag haar weer op de afdeling komen en ze nam recht tegenover mij plaats!” Gemma vult haar man aan: “We hebben samen veel plezier gehad die maanden en collega’s zagen al dat er tussen ons iets op zou kunnen bloeien.”

Na een klein half jaar moest Piet in militaire dienst. Ruim 10 maanden hebben ze elkaar vervolgens niet gezien. Gemma ontving al na een week een verjaardagskaart en er volgden vele mooie brieven aan elkaar, waardoor ze elkaar steeds beter leerden kennen. Tweede Kerstdag 1956 zagen ze elkaar weer. Piet had Gemma uitgenodigd voor een bal op de dansschool. Hij haalde haar van het station af en vanaf dat moment waren de twee onafscheidelijk.

Schoenen verzolen

In 1960 trouwden Piet en Gemma: op 11 november voor de wet in Den Haag en 28 december in de Katholieke Kerk te Wolvega. Ze betrokken een zolderetage in Scheveningen. Omdat er woningnood heerste in die tijd, waren er geen huizen beschikbaar voor pas gehuwden in Den Haag. Op advies van de PCGD hebben Piet en Gemma toen buiten Den Haag hun licht opgestoken. Ze kochten uiteindelijk in 1962 een woning in Bodegraven. De PCGD vergoedde de reiskosten. Iedere dag liep Piet vele kilometers van huis naar het station en van het station naar het kantoor in Den Haag. Gemma: “Ik moest iedere zes weken zijn schoenen laten verzolen. Dat was een kostbare zaak!”

Actief

Piet en Gemma kregen vijf kinderen en hebben inmiddels vijftien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Piet heeft tot aan zijn pensioen voor de PCGD (later de Postbank en nog later de ING) gewerkt. Hun Rooms-Katholieke geloof heeft veel betekenis aan hun leven gegeven. Samen hebben Piet en Gemma decennia lang veel betekend voor ‘Marriage Encounter’, een wereldwijde organisatie die allerlei activiteiten organiseert die bijdragen aan betere huwelijken en relaties.

Bovendien is Piet - “zolang als ik nodig ben en zolang als ik het kan” -

vijfvoudig(!) vrijwilliger in Geloofsgemeenschap Sint Willibrordus. Beiden zijn ook fysiek erg actief. Piet zwemt vijf keer per week en Gemma gaat twee keer per week mee het water in. Boodschappen worden zoveel mogelijk op de fiets gedaan.

Mooiste uitzicht van Nederland

Piet en Gemma wonen al 28 jaar aan het Kopeind in Bodegraven en kijken uit op de Meijepolder. Gemma: “We hebben er wel eens aan gedacht om te verhuizen naar een appartement, maar ik kan het hier nog niet missen. We genieten van onze tuin en we hebben het mooiste uitzicht van heel Nederland.” Het diamanten paar kijkt met veel tevredenheid terug op de afgelopen 60 jaar, Gemma: “We hebben meer gekregen dan we verdienen.”

Door corona wordt er geen feest gegeven ter ere van het diamanten huwelijk. Met de kinderen wordt er ‘gezoomd’. Misschien mag er op 28 december wel een klein feestje gegeven worden...

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën