Renske Koster Stencil art
Renske Koster Stencil art

Schilderkunst met een spuitbus

Human Interest

BODEGRAVEN - Street art is een uiting van kunst met een spuitbus. Het heeft niets te maken met de teksten langs snelwegen die met spuitbussen op viaducten zijn gespoten of de treinstellen die het moeten ontgelden met boze teksten en afbeeldingen. Voor de schoolgaande jeugd die bij de BRAVO projecten kennis heeft gemaakt met de ‘stencil art’ van Renske Koster heeft graffiti een heel ander imago. De kinderen weten hoe leuk het is om te ‘schilderen’ met een spuitbus in je hand.

Renskes grote voorbeeld is de anonieme, maar wereldberoemde Banksy uit Engeland. Zie je de beelden nog voor je hoe een van zijn kunstwerken, nadat het voor een enorm bedrag verkocht was, door de shredder ging? De kunstminnende wereld was geschokt. Het werk kreeg er nog meer waarde door en dat was nou net niet wat Banksy met deze actie had bedoeld. Banksy’s kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een voor hem kenmerkende sjabloontechniek.

Monoloog
Die sjabloontechniek, oftewel ‘stencil art’, is Renskes handelsmerk. “Een foto geef ik één tot twee grafische bewerkingen. Daarna wordt het origineel verschillende keren gestencild. Met behulp van zo’n vier tot zes uitgesneden layers (stencils) krijgt de afbeelding diepte, vorm en vooral emotie. Tot nu toe werk ik vooral monoloog: dan werk ik met verschillende grijstinten waarmee ik de afbeelding opbouw.” Uit elk stencil snijdt Renske het deel van de afbeelding dat ze wil gebruiken voor één kleur minuscuul met de hand uit. Vervolgens neemt ze de spuitbus en spuit die laag op het origineel. Zo bouwt ze de afbeelding op.

Niet standaard
Renske is gedreven in haar kunstuiting. Zo heeft ze haar werk opgestuurd naar Australië om mee te dingen naar de wereldtitel. Tussen de circa duizend aanmeldingen valt haar werk op. Ze stond al vier keer tussen de genomineerden voor die wereldtitel en een van die werken gaat in Australië van expositie naar expositie.

Klantenkring
Als Renske een opdracht krijgt van een particulier, is dat meestal voor een portret. Ze mag echter ook het Phoenixgebouw voor iemand vereeuwigen met haar stencilart. Het bedrijfsleven en gemeentes weten haar ook te vinden. Zo prijken haar werken in het freerunpark in Alphen aan den Rijn en Delfgauw. Binnenkort komt in het Alphense Hazenveld de historie weer tot leven in historische afbeeldingen op grauwe elektriciteitshuisjes.

Workshops
Naast de workshops die Renske voor haar BRAVO-leerlingen organiseert geeft ze ook workshops aan bedrijven: graffiti art als teambuilding. “Tijdens de workshops kan ik mensen stimuleren en inspireren. Zo ga ik met een groep jongeren de Reeuwijkse JOP (jongerenontmoetingsplek) opnieuw in de verf zetten. We hebben kaders (natuur en dieren) uitgezet waarbinnen zij de onderwerpen kiezen en vervolgens uit gaan werken.” Binnenkort is er dus ook bij de Reeuwijkse jongerenontmoetingsplek stencil art te bewonderen.

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën