Afbeelding
Foto:

Een jubileum om trots op te zijn

Human Interest

BODEGRAVEN – Nelis en Tiny Roor-van Muiswinkel hebben een mijlpaal bereikt waar ze met recht trots op zijn: ze vieren deze maand hun briljanten bruiloft. Op 30 december is het maar liefst 65 jaar geleden dat ze elkaar eeuwige trouw beloofden.

De 87-jarige Nelis en de 84-jarige Tiny hebben hun hele leven al in Bodegraven gewoond. Het koppel kent elkaar al vanaf hun jeugd, ze woonden vlak bij elkaar op de Rijksstraatweg. Nelis en zijn vrienden waren toen nog niet zo lief voor de buurmeisjes. Tiny: “Nelis stuurde zijn hond Kesie achter mij en mijn vriendinnen aan, waardoor we, uit angst voor de hond, helemaal via Zwammerdam naar school in Bodegraven moesten lopen.”

Later kwam het gelukkig goed. In het café van Blesgraaf in Bodegraven vroeg Nelis Tiny ten dans en vanaf dat moment bloeide de liefde op.

‘Als jij gaat werken, blijf ik thuis’
Het tweetal stapte op 30 december 1955 in het huwelijksbootje en betrok een woning in de Willemstraat. Nelis had inmiddels twee jaar diensttijd achter de rug en verdiende zijn inkomen eerst als bijrijder en later als vrachtwagenchauffeur. Hij maakte lange dagen.

Tiny was, zoals dat hoorde in die tijd, huisvrouw. Nelis wilde ook niet dat zijn vrouw zou blijven werken nadat ze getrouwd waren. Hij zei in die tijd: “Als jij gaat werken, blijf ik thuis.” Als een getrouwde vrouw halverwege vorige eeuw werkte, werd er door de omgeving gefluisterd dat manlief zijn vrouw niet kon onderhouden. Dat werd gezien als een afgang en dat wilde Nelis voorkomen.

Als kind heeft Tiny al hard leren werken bij oma op de boerderij. “Ik maakte daar als jong meisje de hele dag schoon. En als iets niet naar oma’s zin was, moest ik het over doen. Zo heb ik goed leren schoonmaken.” Tiny kreeg voor zo’n dag poetsen een dubbeltje. “En dat moest ik meteen aan mijn moeder afdragen!”

Nageslacht
Het echtpaar krijgt drie kinderen: twee zoons en een dochter. Er zijn inmiddels negen kleinkinderen en al veertien achterkleinkinderen. “En in mei verwachten we ons vijftiende achterkleinkind,” zegt Tiny trots.

Nelis heeft weinig tijd gehad voor zijn kinderen. Hij verliet ’s morgen het huis als de kinderen nog sliepen en kwam weer naar huis als de kinderen alweer naar bed waren. “Des te meer geniet ik nu van mijn klein- en achterkleinkinderen,” zegt hij.

Pensioen
Nelis geniet al 27 jaar van zijn pensioen. De eerste jaren brachten ze de zomermaanden op een camping in Beekbergen door. Dat doen ze nu niet meer, maar beiden vermaken zich nog prima. Ze zijn zowel fysiek als mentaal, gezien hun leeftijd, in hele goede conditie. Tiny maakt nog steeds graag schoon. Niet alleen hun eigen huis ziet er uit om door een ringetje te halen, ook helpt ze haar dochter met het huishouden. Samen bieden ze hun dochter en schoonzoon ook een helpende hand met hun eigen zaak ‘Six’ in de Kerkstraat in Bodegraven. Verder puzzelen ze graag en kijkt Nelis graag naar voetbal op de televisie. Bovenal genieten ze nog altijd volop van elkaar en van hun nageslacht. Op de vraag hoe je een huwelijk 65 jaar in stand houdt, reageren beiden hetzelfde: “Respect voor elkaar hebben en geven en nemen, dan kom je er wel!”

Graag hadden ze hun briljanten huwelijk uitgebreid gevierd in ’t Zwaantje. Helaas heeft corona roet in het eten gegooid. Maar het bloemetje van de burgemeester heeft veel goed gemaakt!

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Advertentie

Categorieën