Afbeelding
Foto:

Organiste Bep Veenstra-Lok neemt na 46 jaar afscheid van de Dorpskerk

Human Interest

BODEGRAVEN – Bep Veenstra (65) heeft op zondag 20 december tijdens de avonddienst afscheid genomen als vaste organiste van de Dorpskerk in Bodegraven. De 65-jarige Bep heeft een prachtige tijd achter de rug: “Ik denk met zowel dankbaarheid als weemoed terug aan de afgelopen 46 jaren. Het was een prachtige tijd maar het is nu goed geweest.”

Al op 8-jarige leeftijd zat Bep voor het eerst achter een orgel. Bep: “Na de dienst op zondagochtend gingen wij altijd bij oma koffie drinken en daar stond een orgel. Op dit Harmoniumorgel beroerde ik voor het eerst de toetsen van een klavier. Ik was nog te klein om de trappers van het orgel te bespelen.” Al snel bleek ze talent te hebben. Bep kreeg 6 jaar lang iedere zaterdagmorgen orgelles van kerkorganist Herman van Vliet. Een inspirerende leraar die met geduld, tact, kundigheid en goede raad haar onderricht gaf.

Thuis kreeg Bep een klein elektrisch orgeltje om te oefenen en toen ze wat ouder werd kwam er een echt orgel in huis. Eén waarop de jonge Bep ook wat modernere melodieën kon spelen. “Mijn moeder heeft heel wat afgezien met het geluid dat ik wist voort te brengen uit mijn orgel. Ik ben mijn ouders dankbaar dat zij mij de ruimte hebben gegeven om mijn talent verder te ontwikkelen.”

President-kerkvoogd
Bep was 18 jaar toen de president-kerkvoogd bij haar thuis kwam met een heel bijzonder verzoek.“Ik vergeet het nooit,” zegt Bep. “Het was rond etenstijd toen de kerkvoogd bij ons thuis kwam en mij vroeg of ik kerkorganist Herman van Vliet wilde opvolgen. Ik was met stomheid geslagen. Volgens de kerkvoogd had Herman van Vliet mij voorgedragen, het was ongelooflijk!” Bep was er van overtuigd dat ze dit niet kon, dat er andere organisten waren die hier veel meer voor geschikt waren. Haar vader gaf haar het laatste duwtje in de rug en zei ‘Als Herman van Vliet zegt dat jij het kan, dan kan je het!’. Vader gaf me veel zelfvertrouwen. Ik besloot het te doen en ik heb er nooit spijt van gehad.”

Begeleiden
De eerste jaren hebben broers Maarten en Roel haar trouw bijgestaan als registrant. Het mooie van het orgelspel in de kerk voor Bep is het begeleiden van de samenzang. Bep: “Als organiste begeleid je enerzijds de gemeente en anderzijds leid je juist de gemeente. Het is een samenspel. Bij moeilijke melodieën voelde ik me soms als een locomotief die de trein moet trekken. Als organist houdt je de gemeentezang gaande, dat is toch prachtig!”

Bep heeft altijd de lessen van Herman van Vliet in haar achterhoofd gehad. “Herman heeft mij wijze lessen geleerd: niet puur de noten spelen maar je moet het karakter van het stuk weergeven. En dat heb ik al die jaren getracht te doen. Ik speel met gevoel. Ingetogen bij het zingen van een gebed maar uitbundig bij de lofzang.”

Mooie tijden
Bep heeft mooie tijden doorgemaakt in de Dorpskerk achter het orgel. Vooral de Kerst- en Paastijd zijn mooie tijden geweest. Maar ook gedurende haar zwangerschappen heeft ze bijzondere momenten gehad. “De ongeboren baby’s reageerden heftig op de muziek. Ze lieten het flink merken, terwijl ik natuurlijk gewoon moest doorspelen alsof er niets aan de hand was, dat maakt een organist nooit mee!”

Ze heeft best wel eens een traantje moeten laten achter het orgel tijdens droevige tijden, maar verscholen achter de balustrade, kon dat ongezien.

Afscheid
Op 20 december heeft Bep voor het laatst het orgel bespeeld tijdens de avonddienst. Bep werd door kerkrentmeester Dirk van Meijeren toegesproken en in de bloemetjes gezet als dank voor haar jarenlange en trouwe inzet. Zelf heeft Bep de gemeente ook nog toegesproken: “Ik denk met zowel dankbaarheid als weemoed terug aan de afgelopen jaren en nu zeg ik: het is goed zo! Mijn Hart, o Hemelmajesteit was tot uw dienst en lof bereid.”

Tekst en beeld: Edith op de Woerd

Afbeelding
Afbeelding

Advertentie

Categorieën