Rechtstreex lokale producten Ellen Fons en Petra Elzinga
Rechtstreex lokale producten Ellen Fons en Petra Elzinga

Rechtstreex: lokale producten voor een eerlijke prijs

Human Interest

REEUWIJK-DORP - Er komen meer en meer eerlijke, lokale producten op de markt. Je staat er versteld van wat er al allemaal biologisch wordt geproduceerd in het Groene Hart. Vanaf 24 maart kun je deze lokale producten online bestellen via www.rechtstreex.nl/reeuwijkdorp, om ze twee dagen later af te halen bij het Huis van Alles in Reeuwijk-Dorp.

We worden ons steeds bewuster van wat we eten, van de productie tot en met het moment dat ons dagelijkse voedsel op ons bord ligt. Ook over de belasting van de voedselketen op het milieu denken we meer en meer na. Ellen Fons en Petra Elzinga hebben zich daarom verdiept in de formule van Rechtstreex, een organisatie die zich ten doel stelt eerlijke producten tegen een eerlijke prijs van producent naar consument te brengen. De organisatie wil geen massaproductie tegen dumpprijzen waarbij het milieu moet boeten, evenals de boer. In plaats daarvan wordt gestreefd naar een transparante, lokale en sociale voedselketen van boeren uit de regio.

Ongelooflijk veel streekproducten
Het is ongelooflijk hoe veel er in een straal van 50 kilometer rond Rotterdam duurzaam wordt geproduceerd: vlees, vis, groente, fruit, noten, kaas, boter, eieren, pasta’s (ja, ook tarwe wordt hier verbouwd), sappen en dranken. Een korte voedselketen van teler tot consument is dus heel goed mogelijk. Op de website van Rechtstreex kun je precies zien wie het product dat jij in je winkelwagentje stopt, produceert.

Hoe gaat het in zijn werk?
De bestelling kun je tot maandagmiddag online doen. Uiteraard kun je alleen seizoensproducten bestellen. De bestellingen worden de dinsdag erna ‘geoogst’. Vervolgens komen ze woensdag bij het Huis van Alles in Reeu- wijk-Dorp, waar Ellen en Petra op ‘s middags klaarstaan om de bestellingen uit te geven.

Uitbetaling in producten
Ellen en Petra maken zich graag hard voor eerlijk voedsel. Maar dat niet alleen, nu de laatste supermarkt op het dorp verdwenen is, is het des te fijner dat er toch weer een plek is waar je je boodschappen kunt ophalen.

In tegenstelling tot de andere wijkpunten van Rechtstreex worden de opbrengsten van de verkoop in het Huis van Alles in Reeuwijk-Dorp via een bepaalde verdeelsleutel in natura uitbetaald in plaats van in geld. Dat is het best te vergelijken met ruilhandel: voor de verkoop via Rechtstreex krijgen Ellen en Petra groenten, vlees of vis, die zij vervolgens kunnen gebruiken voor de maaltijd die elke vierde woensdagavond in het Huis van Alles wordt geserveerd. Zo maken de dames hun vrijwilligerswerk nog duurzaam ook!

Tekst en beeld: Marlien van Leeuwen

Advertentie

Categorieën