<p>De maatschappelijke betrokkenheid is groot bij Anwar.</p>

De maatschappelijke betrokkenheid is groot bij Anwar.

(Foto: Anwar Sabor)

‘De ramadan is naar elkaar omkijken en elkaar helpen’

  Human Interest

REEUWIJK - Op 12 april start de ramadan. De ramadan duurt een maand. Anwar Sabor (25 jaar) uit Reeuwijk is een van de dorpsgenoten die aan deze vastenperiode deelneemt. Dit jaar is de invloed van corona op de beleving van de ramadan groot, groter dan vorig jaar.

Anwar: “Normaal zitten we met de hele familie om de tafel. Dat kan nu niet, want je mag maar één iemand op bezoek ontvangen. Dat zorgt voor een unieke situatie, want samenkomen met je familie is een belangrijk onderdeel van de ramadan. Nu facetimen we met familie tijdens het eten om toch een beetje bij elkaar te zijn.”

Een ander belangrijk onderdeel van de ramadan is om iets te betekenen voor anderen. “Dat wil ik ook dit jaar weer doen, bijvoorbeeld door geld in te zamelen voor mensen die dat echt nodig hebben, zoals mensen met een handicap of alleenstaande moeders. Want dat is ook ramadan: naar elkaar omkijken en elkaar helpen.”

Maatschappelijke betrokkenheid door sport
De maatschappelijke betrokkenheid is groot bij Anwar, niet alleen tijdens de ramadan. Maar de ramadan vormt bij uitstek een periode om daar extra invulling aan te geven. In het dagelijkse leven doet Anwar dat door zijn onderneming in personal training: BodyTuning_NL. Een aantal jaar geleden is Anwar voor zichzelf begonnen. Vervolgens ging hij samenwerken met zijn goede vriend Djan Bogosian.

Sport is altijd een passie van Anwar geweest: anderen helpen een hoger doel te (be)halen of om zekerder in het leven te staan. Mensen helpen via sport krijgt tijdens de ramadan een extra dimensie. Anwar: “De ramadan is een fijne periode om te sporten. Ik heb een sterkere focus en veel meer energie. Die energie zet ik in voor anderen door projecten op te zetten. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld op de dag van het Suikerfeest verwenpaketten voor bekeerlingen gevuld met koekjes, dadels en een boekje over het geloof. Dit jaar wil ik een project voor mentaal of fysiek beperkte mensen of voor alleenstaande moeders opzetten. Ik wil in ieder geval mensen helpen die het écht nodig hebben en geld voor hen inzamelen, bijvoorbeeld door het geven van workshops op verschillende sportgebieden.”

Het gaat uiteindelijk om het gevoel
Anwar heeft een aantal jaar geleden een scooterongeluk meegemaakt. Hij weet dus hoe het is om niet lekker in je vel te zitten. Hij moest stoppen met zijn grote liefhebberij voetbal en op zoek naar manieren om zijn sportende bestaan weer invulling te geven. Na het behalen van zijn mbo-diploma is hij naar Bali gegaan, waar ook het idee ontstond om personal trainingen te verzorgen. Daar merkte hij dat zijn hart harder ging kloppen bij het idee om anderen te helpen via sport.

Van iets vervelends heeft hij dus iets moois gemaakt. Hij zet zich in om ook bij anderen die positieve verandering tot stand te brengen. Dit doet hij met hart en ziel. Anwar: “De ramadan is een maand waarbij het uiteindelijk gaat om het gevoel. Je probeert jezelf na een jaar hard werken dichter bij Allah te brengen, samen te komen met degenen die je liefhebt en iets voor anderen te betekenen.”

Tekst: Stefanie Peters

Meer berichten