Familie Koopman stapt met enthousiaste familieleden en vrienden op de pedalen om te fietsen voor het leven.
Familie Koopman stapt met enthousiaste familieleden en vrienden op de pedalen om te fietsen voor het leven.

Viva la vida fietst voor het leven

Human Interest

REEUWIJK – Na Hemelvaart, op 14, 15 en 16 mei, stapt de familie Koopman met een aantal enthousiaste familieleden en vrienden op de pedalen om in drie dagen bijna 300 km van Maastricht naar Reeuwijk te fietsen. Doel van deze stoere onderneming is zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor het Koningin Wilhelmina fonds (KWF) voor kankerbestrijding en stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren.

Initiatiefneemster Esther vertelt met de broers Koopman en twee schoonzussen hoe het idee voor deze actie is ontstaan. “We zijn allemaal jong, rond de dertig, gezond en in de kracht van ons leven. We kunnen het fysiek goed aan. We zijn ons er echter bewust van dat dit geen vanzelfsprekendheid is.”

Vijf jaar geleden overleed de echtgenoot van Esther aan kanker en recent verloor de groep een goede vriend onder vergelijkbare omstandigheden. Dit bracht hen tot het besef dat ze iets moeten doen om het KWF en Matchis te ondersteunen. “We hebben aan het begin van dit jaar de koppen bij elkaar gestoken en bespraken het idee ook binnen onze verdere familie- en vriendenkring. Zo is de groep inmiddels uitgegroeid tot een groep van 25 mensen, allemaal afkomstig uit de omgeving van Reeuwijk.” Van hen zullen er 21 meefietsen, vier gaan mee in de ‘bezemwagen’. De tour heeft de naam ‘Viva la vida’ gekregen, wat ‘leve het leven’ betekent.

Sponsoring
Jelmer, de verloofde van Esther: “Onze moeder Rika heeft voor een aantal sponsors gezorgd. Ze heeft flink haar best voor ons gedaan. Op de woensdagmarkt heeft ze kraamhouders benaderd of zij ons willen ondersteunen met leeftocht voor onderweg. We hebben brood en mueslirepen van ‘t Stoepje, noten van John Kempen en kaas van het Holland Kaascentrum.” Ook Jumbo Jim Koster heeft zich niet onbetuigd gelaten met krentenbollen, bananen en appelsap. Daarnaast hebben ook Van der Spek uit Zevenhuizen (tomaten, komkommer en thee) en House of Nutrition uit Soest (sportvoeding, sportdrank en bidons) een bijdrage geleverd. Slagerij Gelderblom uit Bodegraven verzorgt ten slotte het finishhapje.

Organisatie
Om de kosten zo laag mogelijk te houden wordt er overnacht op eenvoudige campings onderweg, op een slordige 90 km afstand van elkaar. Esther: “Het bedrag dat we bijeen brengen willen we volledig ten goede laten komen aan KWF en Matchis, dat zijn we ook onze sponsors verplicht. Daarom fietsen we op eigen racefietsen en betalen we de verblijfskosten uit eigen zak. De bus en de gelegenheids-t-shirts voor de herkenbaarheid zijn door anonieme sponsors ter beschikking gesteld.”

De route die het gezelschap heeft uitgestippeld, is gebaseerd op de locaties waar zij overnachten, waarbij drukke steden worden gemeden om zo min mogelijk oponthoud te hebben. Tot slot: “We hopen van harte dat veel mensen het doel van deze fietstocht financieel willen ondersteunen. Hopelijk werkt ook het weer nog een beetje mee, zodat het allemaal goed te doen is en we terug kunnen kijken op een geslaagde actie.”

Tekst en beeld: Loes Kamer

Doneren
Wie aan dit prachtige initiatief van Vida la vida financieel wil bijdragen, kan via onderstaande QR-code een zelf te kiezen bedrag doneren. Mocht het op deze manier niet lukken, dan kunt u telefonisch contact opnemen met 06-41717646. Meer informatie over de Viva la vida Tour kunt u vinden op de actiepagina’s: acties.kwf.nl/fundraisers/bibberendebeentjes/viva-la-vida-tour of www.sterkvoormatchis.nl/actie/viva-la-vida-tour/donateurs.

!