Afbeelding
Foto: Ad van den Herik

Op de dansvloer sloeg de vonk over

Human Interest Huwelijksjubileum Huwelijksjubileum

BODEGRAVEN - Op 8 mei was het precies zestig jaar geleden dat Jan Slokker en Tineke Langezaal elkaar in Leiden het jawoord gaven. Het diamanten echtpaar geniet nog elke dag van het leven én van elkaar.

“Oh, dat is wel een leuke jongen,” vertrouwde Tineke Langezaal haar vriendin toe in een danszaal aan de Breestraat in Leiden. Toen die leuke jongen haar ook nog eens ten dans vroeg en later op de avond met de fiets naar huis bracht, sloeg de vonk direct over. “Slow, quick, quick, slow,” grijnst Jan Slokker (84) vanaf de bank in hun appartement in Nieuw Rijngaarde. “De volgende keer kwam je mij al halen, hè Jan?” Jan knikt bevestigend. “Hij vroeg aan mijn moeder waar ik was. Die zei dat ik boven op mijn kamer zat. Jan wilde gelijk doorlopen, maar hij moest beneden bij de deur wachten,” verkneukelt Tineke (78) zich nog over het voorval.

Het zat wel goed tussen de twee geliefden en op 8 mei 1961 zette een hagelwitte auto de trouwlustigen af voor het stadhuis van Leiden. Na hun jawoord volgde een driedaagse huwelijksreis in een gehuurde auto naar Duitsland en Luxemburg. “Er waren geen huizen beschikbaar, dus we hebben een jaar ingewoond bij mijn ouders,” schetst Tineke de woningnood uit die tijd. Gelukkig stond Jan als radio-tv-technicus op de loonlijst bij een empathische werkgever. Die regelde een etagewoning aan de Boerhaavelaan in Leiden. Fijn, zo’n zelfstandige woonruimte, maar inmiddels zorgden dochter Hennie en zoon John voor gezinsuitbreiding. En steeds met twee koters trap op trap af bleek geen sinecure.

Naar Bodegraven
Begin zestiger jaren solliciteerde Jan met succes bij Voorn en Koning (nu Unica), destijds nog gevestigd aan de Kerkstraat. Het Bodegraafse bedrijf bemiddelde bij de aankoop van hun eerste koopwoning aan de Schoutendreef 41. Twee stadse mensen in een dorp, dat betekende een flinke omslag. “Moet ik hier wonen?” vroeg Tineke zich destijds hardop af. “Gelukkig was het dichtbij het station en stapte ik zo op de trein om naar mijn moeder te gaan.” Uiteindelijk wonen de twee hier 51 jaar met veel plezier. “Na zes jaar Voorn en Koning heb ik in de technische dienst gewerkt voor warenhuizen in Utrecht en Rotterdam,” zegt Jan, terugkijkend op de carrière die hij op 60-jarige leeftijd afsloot. Ook Tineke vond emplooi in het dorp. Zij pikte haar oude professie in de horeca op en ging bij AC Restaurants aan de slag. Eerst in Bodegraven, later in Utrecht.

Maatje
Op hun huwelijk en leven tot nu toe kijken de echtelieden met een goed gevoel terug. “Het is een geijkte uitspraak, maar het is toch een kwestie van geven en nemen,” vat Jan hun relatie samen. “Jan is zorgzaam en hij is mijn maatje. We doen eigenlijk alles samen. In het dorp zie je ons altijd met z’n tweeën,” weet Tineke. “Ook met bridgen,” voegt ze er nog aan toe. Met hun inmiddels verkochte camper reisden de twee door heel Europa.

Bij hun gouden huwelijk in 2011 gaf het echtpaar een feest. Dat zouden ze nu weer graag doen met hun twee kinderen, zeven kleinkinderen en het acht maanden oude achterkleinkind Anna Mae. De coronamaatregelen verhinderen dat voorlopig, maar niet getreurd. “Dat komt later nog wel.” De twee verheugen zich er alvast op.

Tekst en beeld: Ad van den Herik

!